کد sr-967  
عنوان اول مأخذشناسی آثار درباره خط و نگارش بریل  
نویسنده اباذر نصراصفهانی  
نوع کاغذی ، الکترونیک  
مقاله نشریه توان نامه  
شماره پیاپی 4-6  
سال 1393شمسی  
ماه فروردین-شهریور  
شماره صفحه (از) 148  
شماره صفحه (تا) 168  
زبان فارسی  
توضیحات خط بریل نوعی خط برجسته و نمادین است که توسط لویی بریل اختراع شد. هدف او بنیان گذاری الفبایی بود که نابینایان بتوانند به وسیله آن، متون را بخوانند یا مطالب و خواسته های خود را بنویسند.
نابینایان چون فاقد قدرت بینایی هستند، ضرورتاً باید از طرق دیگر و حواسی مثل شنوایی یا لامسه، به فراگیری اقدام نمایند. آنان اگر بخواهند با گوش و شنوایی، مطالب را یاد بگیرند، لزوماً باید متون نوشتاری تبدیل به گفتاری شود؛ اما اگر بخواهند با لامسه متون را یاد بگیرند متن عادی و مسطح بینایی باید تبدیل به حروف وکلمات برجسته گردد. زیرا لامسه آدمی هر آنچه را که بُعد (طول و عرض و ارتفاع) داشته باشد تشخیص می‌دهد.
لویی بریل پس از آزمون و خطاهای بسیار متوجه شد، بُعددار کردن حروف و کلمات انگلیسی با زبان-های دیگر بسیار دشوار است و بهتر است حروف و کلمات را تبدیل به علائم ساده نمود سپس آن علائم را بُعددار کرد. اما ساده ترین حروف و کلمه ای که پیدا کرد نقطه بود. در ادامه کار با ترکیب قرادادی نقطه ها، حروف نمادین را خلق کرد و از این طریق توانست کلمات بُعدداری را ابداع کند که نابینایان بتوانند از طریق آنها متون را درک کنند و یا مطالب ذهن خود را به دیگران انتقال دهند.
از 1829 میلادی که بریل در اروپا پذیرفته شد تاکنون یعنی بیش از دو سده، تحقیقات بسیار درباره این نوع خط و تأثیر آن و ابعاد روانی، اجتماعی، ادبی و فنی آن عرضه و منتشر شده است. به طوری که هم اکنون بریل پژوهی یا بریل شناسی موضوعی حجیم و قابل توجه است. همچنین متون فراوانی تبدیل به خط بریل شده و با این نوع الفبا منتشر شده است. این مأخذشناسی در دو بخش فارسی و انگلیسی به معرفی آثار می‌پردازد. این آثار منحصر به تحقیقات بریل پژوهی است و متونی که به خط بریل است از قلمرو بیرون است.
قبلاً در مأخذشناسی مهم با عنوان فهرستگان کتاب‌های بریل ایران (1377) و کتابشناسی منابع بریل و گویا (1381) منتشر شده است.  
تاریخ ثبت در بانک 20 اسفند 1394  
فایل پیوست
تصویر