کد sr-951  
عنوان اول کشف اغلاط در بریل خوانی؛ یک بررسی میدانی  
عنوان دوم آزمون میدانی برای کشف اغلاط در بریل‌خوانی  
نویسنده صدیقه رضایی دهنوی  
نویسنده فرخ لقا عکافی  
نویسنده سالار فرامرزی  
نوع کاغذی  
مقاله نشریه توان نامه  
شماره پیاپی 4-6  
سال 1393شمسی  
ماه فروردین-شهریور  
شماره صفحه (از) 91  
شماره صفحه (تا) 97  
زبان فارسی  
توضیحات (این مقاله پیش از این در (کودکان استثنایی، بهار 1388، ش31) منتشر شده است. این متن بدون ویرایش و کم و کاست آورده شد تا مجموعه‌ای نسبتاً کامل در زمینه بریل به محققان و علاقه‌مندان عرضه شود.)
دف در این تحقیق، طبقه بندی و بررسی انواع غلط‌ها، سرعت و دقت خواندن بریل و تعیین تأثیر نقش پایه تحصیلی، وضعیت بینایی، جنسیت در عملکرد خواندن بوده است.
ابتدا 41 دانش آموز مبتلا به آسیب‌های بینایی که وسیله اصلی نوشتاری آنها بریل بود از مرکز ویژه آموزش نابینایان به صورت قضاوتی انتخاب شدند. سپس 5 متن خواندنی محقق ساخته را خوانده و فیلم آنها ضبط شد. در پایان داده‌های استخراج شده بر اساس فیلم‌ها از طریق آزمون کروسکال والیس، یومان – ویتنی و تحلیل مانوا تحلیل شد.
در این آزمون این یافته‌ها به دست آمد: غلط‌ها به 6 طبقه از جمله غلط‌های اعرابی، حذف حرف، حذف نقطه، حذف کلمه، معکوس‌سازی نقطه‌ها و حدسی تقسیم شد. نتایج نشان داد که حذف کلمه، شایع‌ترین غلط‌ها در هر 5 پایه بوده است. میزان شیوع انواع غلط با پایه تحصیلی و عملکرد خواندن رابطه دارد و با بالا رفتن پایه تحصیلی، عملکرد خواندن بهبود می‌یابد. افراد کم بینا نسبت به افراد نابینا، دختران نسبت به پسران دقت خواندن بالاتری را نشان دادند.
نتیجه اینکه حذف کلمه، شایع‌ترین غلط در خواندن بریل است و پایه تحصیلی، وضعیت بینایی و جنسیت با عملکرد خواندن رابطه دارد.  
تاریخ ثبت در بانک 19 اسفند 1394  
فایل پیوست
تصویر