درباره ما

بانک جامع اطلاعات معلولان
بنک المعلومات لذوي الاحتیاجات الخاصة
Disability Data Bank


درباره
در دهه‌های اخیر کارشناسان امور معلولان به این نتیجه رسیده‌اند که حلّ مشکلات بدون بانک اطلاعات ممکن نیست؛ زیرا سامان‌دهی به امور اجتماعی، فرهنگی، معیشتی و اقتصادی، تحصیلی و آموزشی، فردی و خانوادگی در جامعه معلولان، بدون اطلاع‌رسانی و گردش مطلوب اطلاعات، عملیاتی نخواهد شد. اطلاعات پیوند دهنده بخش‌های جامعه هدف و به مثابه چَسب برای اعضاء جامعه عمل می‌کند.
جامعه‌ای موفق است که اعضاء آن مرتبط‌تر و متصل‌تر و نسبت به خواسته‌ها و نیازهای یکدیگر حساس‌تر و آگاه‌تر و نسبت به یکدیگر هم‌افزایی داشته باشند. همه اینها با ایجاد بانک اطلاعات معلولان تحقق می‌پذیرد.
دفتر فرهنگ معلولین پس از بررسی‌های کارشناسانه در مورد آسیب‌ها و مشکلات و موانع موجود در جامعه هدف به این نتیجه نایل گردید که بانک اطلاعات حلّال بسیاری از مشکلات و راه‌کار نهایی بیشتر معضلات موجود در جامعه معلولان است.
بانک اطلاعات می‌تواند فاصله‌های بین آحاد جامعه معلولان را کم کند یا بزُداید و بین آنها همدلی و هم‌سخنی و وحدت رویه برقرار نماید؛
بانک اطلاعات درک متقابل آحاد معلولان و مدیران دولتی را افزایش خواهد داد و این دو قشر را که همواره در تباعد بوده‌اند، به یکدیگر نزدیک می‌نماید و موجب شکل‌گیری همکاری‌های متقابل بین آنان می‌شود؛
بانک اطلاعات مردم را به معلولان و معلولان را به مردم نزدیک‌تر می‌نماید؛ زیرا شناخت آنها را از یکدیگر گسترش داده و تصحیح می‌کند؛
بانک اطلاعات نیازها و توانایی‌های معلولان را به روش توأمان به مردم می‌شناساند و زمینه‌های رفع این نیازها توسط مردم را فراهم می‌آورد و از سوی دیگر مردم را تشویق می‌کند تا از توانایی‌های معلولان بهره‌گیری کنند؛
بانک اطلاعات معرفی کننده معلولان به بنگاه‌ها و مراکز کار و نیز مراکز تولیدی و اشتغال را به معلولان معرفی می‌کند؛
بانک اطلاعات پشتوانه معلولان و ایجاد کننده زمینه‌های پیشرفت آنان در همه عرصه‌ها است؛
بانک اطلاعات می‌تواند معلولان را در سراسر جهان به یکدیگر پیوند دهد و فرصت‌های مطلوب جهانی را به آنان معرفی نماید.
تجربه کشورهایی که توانسته‌اند مشکلات اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی توان‌خواهان را به حداقل برسانند نشان می‌‌دهد، از فعال‌سازی چرخه اطلاع‌رسانی و شفاف‌سازی اطلاعات و در پی آن فرهنگ‌سازی و بسیج افکار عمومی بهره برده‌اند. در واقع بدون استمداد از این شیوه نمی‌توان به حلّ ریشه‌ای معضلات و مشکلات مددجویان نائل آمد.


مدیریت
مدیر بانک توسط دفتر فرهنگ معلولین معین شده؛ همچنین پنج نفر به عنوان شورای سیاستگذاری معرفی و به تعیین وظایف بخش‌ها، اولویت‌ها و نظارت بر عملکردها می‌پردازند. مدیریت بانک به اجرای دیدگاه‌ها و آراء این شورا اقدام می‌نماید.
اطلاعات مرتبط به توان‌خواهان در بیش از 20 رده، شناسایی و طبقه‌بندی شده و چندین گروه، شناسایی، گردآوری، پردازش، تنظیم و آماده سازی جهت خدمات‌رسانی را بر عهده دارند. این گروه‌ها عبارت‌اند از:
کمیته کتاب: گردآوری اطلاعات کتب کاغذی، بریل، گویا و الکترونیک برعهده این گروه بوده است.
کمیته نشریه: گردآوری اطلاعات مجلات کاغذی، الکترونیکی، مقالات نشریات، مقالات مجموعه‌ها و مقالات الکترونیکی در قلمرو وظایف این گروه است.
کمیته اسناد: اطلاعات پایان‌نامه‌ها، جزوات، تحقیقات، قوانین و مقررات، طرح‌های پژوهشی، گزارش‌ها و سندهای مکتوب در این گروه جمع‌آوری می‌شود.
کمیته شخصیت شناسی: گردآوری اطلاعات مشاهیر و شخصیت‌های نخبه معلول، پژوهشگران درباره معلولین و خادمان معلولان؛ همچنین زندگی‌نامه‌های خودنوشت و دیگر نوشته‌ها درباره شخصیت‌ها در این گروه جمع‌آوری می‌شود.
کمیته اطلاع‌رسانی: گردآوری اطلاعات جشنواره‌ها، همایش‌ها، مسابقات، وب سایت‌ها، شبکه‌های تلویزیونی و رادیویی در اینجا انجام می‌شود.
کمیته هنری: جمع‌آوری اطلاعات فیلم، عکس، کاریکاتور، مراکز و شرکت‌ها، اشعار درباره معلولان یا اشعار خود معلولین و اطلاعات صنایع دستی معلولان در اینجا سامان می‌پذیرد.
گروه‌های مزبور با مدیر بانک هر ماه یک جلسه خواهند داشت و همه امور پس از طرح در این جلسه و تصویب توسط اعضا قابلیت اجرا شدن پیدا می‌کند. شورای سیاستگذاری هر چهار ماه یک بار تشکیل می‌شود و به تصویب آیین‌نامه‌ها یا نظارت بر عملکردها می‌پردازد.


مرحله اول
تکمیل همه بخش‌های این بانک در سه سال پیش‌بینی شده است. اما در مرحله اول جمع‌آوری اطلاعات این موضوعات است:
اطلاعات کتب درباره، مقاله نشریه، مقاله مجموعه، پایان‌نامه، تحقیق، طرح پژوهشی، نشریات، مرکز و شرکت، وب سایت، شخصیت شناسی، همایش و جشنواره، جزوه، گزارش، اسناد، قوانین و مقررات، منابع گویا، منابع بریل، احکام و سوالات شرعی، فیلم و عکس است. این فاز یک ساله است و طی یک سال فقط اطلاعات مرتبط ذیل این 20 موضوع کلی جمع‌آوری می‌شود.


چشم‌انداز آینده
پس از یک سال، فاز دوم تا پنجم طی سه سال به ترتیب اجرا می‌شود. این فازها عبارت‌اند از:
ـ گسترش بیست شاخه به سی شاخه
ـ افزودن متون منابع
ـ راه‌اندازی ویکی پدیا (دانشنامه) معلولیت‌ها، موضوعات و شخصیت‌ها


طبقه‌ بندی اطلاعات
انتشار اطلاعات مندرج در این بانک در همه مراحل تابع حقوق صاحبان اطلاعات است. اطلاعاتی که صاحبش نمی‌خواهد نمایش داده یا ذخیره شود، دقیقاً به خواست او عمل می‌شود. از این‌رو به هنگام ارسال اطلاعات، خواسته‌ها و منویات خود را کتباً اعلام فرمایید.
البته در مورد اطلاعات کاملاً شخصی مانند شماره تلفن و آدرس پستی افراد، اصل بر عدم نمایش عمومی آنها است. اینگونه اطلاعات در فرم‌های محرمانه در بانک ذخیره می‌شوند ولی در نمایش عمومی قابل مشاهده نیست. افراد و مؤسساتی که خواستار اطلاعات شخصی افراد مندرج در بانک هستند، به صورت موردی و کتبی با مدیریت بانک مکاتبه نمایند تا پس از بررسی و کسب اجازه، اطلاعات تقدیم شود.


چرخه اداری
شیوه آماده سازی اطلاعات در این بانک چند مرحله‌ای و به این شرح می‌باشد:
شناسایی و ثبت: اطلاعات مورد نظر در فرم‌های مخصوص توسط ثبات ثبت می‌شود و پس از بازبینی و تأکید مدیر گروه جهت ورود اطلاعات به بخش بارگزاری می‌رود.
بارگزاری: در این بخش اطلاعات در فیلدهای مندرج در سایت بانک تایپ می‌شود. سپس توسط مدیر بانک کنترل و پس از امضای مدیر بانک به مرحله ذخیره‌سازی و سرویس‌دهی می‌رود.
ذخیره‌سازی: فایلی از اطلاعات نهایی شده در فایل‌های مطمئن ذخیره و بایگانی می‌گردد.
سرویس‌دهی: نسخه‌ای از اطلاعات به این مرحله می‌آید تا برای تأمین نیازهای کاربران نمایش عمومی شود.


درخواست
خواهش و تمنای ما از همه عزیزان این است که این بانک را از خودشان دانسته و در رفع کمبود و نواقص ما را یاری فرمایند.
هر مرکز یا شخصی اطلاعاتی ارسال کند، به نام خودش ثبت و در بانک نمایش داده می‌شود.
این بانک نه تنها اطلاعات مرتبط به معلولان ایران را رصد و جمع‌آوری می‌کند بلکه فعالیت‌ جهانی دارد و اطلاعات مرتبط را از سراسر جهان گردآوری و بر روی اینترنت در اختیار عموم قرار می‌دهد.
صاحب این بانک همه معلولان ایران هستند و امید است با تلاش و یاری انجمن‌ها، موسسات و توانمندان فرهیخته بانکی جامع، به روز و کارآمد داشته باشیم.


قابل توجه کاربران
اطلاعاتی که روی بانک قرار می‌گیرد فقط مواردی که تولید دفتر فرهنگ معلولین است ویرایش و نهایی شده است ولی مطالب، مقالات و گزارش‌هایی که دیگران ارسال کرده‌اند و از منابع دیگر اخذ شده، بدون ویرایش و تغییرات برای استفاده عموم قرار گرفته است.


صاحب امتیاز: دفتر فرهنگ معلولین
(www.malolan.com)


تاریخ تأسیس: بهمن ماه 1394