کد bk-300  
عنوان تجربه‌های یک ناشنوا (با سمعک و لب‌خوانی و... در اجتماع و زندگی)...  
نویسنده فاطمه صفائی  
ناشر سخن گستر (مشهد)  
سال انتشار 1391شمسی  
نوبت چاپ 1  
تعداد جلد 1  
تعداد صفحه 120  
زبان فارسی  
قطع رقعی  
موضوعات سمعکها ، ناشنوایی  
شابک ‫‬‭978-600-247-084-3  
چکیده * تجربه‌های یک ناشنوا
تجربه‌های یک ناشنوا (با اشاره، لب خوانی، سمعک و …)، فاطمه صفایی، نشر سخن گستر، چاپ اول، 1391، 120ص.
خانم فاطمه صفایی که دارای مشکل شنوایی است، در وبلاگ خود (nashenavayan1.blogfa.com) درباره کتاب تازه چاپ شده‌اش می‌گوید:
در این 120صفحه کتاب تلاش کردم تجربه‌هایی که در این 26سال زندگی‌ام داشته‌ام که به خاطر مشکلات شنوایی بوده را بنویسم تا هموطنان و همدردانم با آن آشنایی پیدا کنند و روش رفتاری آن را راحتر بدانند.
در حال حاضر خیلی از ناشنوایان و کم‌شنوایان و سمعکی‌ها در رودررویی با شنوایان و برعکس دچار استرس میشوند و نمیدانند که چگونه همدیگر را تفهیم کنند و راحت باشند.
همچنین سعی کردم راه و روشهایی که تجربه کردم را بنویسم مثل:
پدر و مادر چگونه فرزندانشان را با سمعک پیشرفت بدهند؟
چگونه سمعک زدن را در فرزندانشان تمرین بدهند؟
فرد ناشنوا یا سمعکی چگونه با شنوایان ارتباط برقرار کند؟
شنوایان چگونه با افراد ناشنوا وسمعکی ارتباط راحت داشته باشند؟
تو خوابگاه و مکان‌های شلوغ چگونه رفتار کنند چون همهمه و شلوغ است؟
یا مثلاً:
یک مهمان ناشنوا دارید و زنگ آیفون را زدید و متوجه نمی‌شود اینجا چه باید کرد؟
یا مهمانش شده‌اید و هرچه به خانه اش زنگ میزنید در را باز نمیکند اینجا چه باید کرد؟
دیگر اینکه دانش آموز مشکل دار را چطوری توجیه کرد و سمعک او را کنترل کرد؟

* شیراز پایتخت فرهنگ و هنر ایران زمین
این کتاب به سفارش خانه فرهنگ افرند پارس گرد‌آوری و تألیف گردیده است. گروه تألیف: مریم ابراهیمی و دیگران، و با مقدمه و تصحیح جمشید صداقت‌کیش می‌باشند. و همچنین کتاب فوق در موسسه ی توانگران کار‌آفرین در بهار 1395 در 115 صفحه به خط بریل چاپ و منتشر شده است. گزارش فوق از روی نسخه بریل تهیه و تدوین گردیده است. در صفحه اول مشخصات چاپ و نشر بریل درج شده که شامل عنوان، ناشر، محل نشر، پست الکترونیک، وبسایت، تلفن، نمابر، و سال چاپ می‌باشد. در صفحات دوم و سوم نیایش داریوش بزرگ در تخت جمشید و شعری از شیخ اجل سعدی در وصف شیراز مندرج شده است. از اواسط صفحه سوم تا انتهای صفحه چهارم نیز مشخصات چاپ و نشر نسخه اصلی کتاب آورده شده است. انتهای صفحه چهارم تا صفحه ششم نیز فهرست مطالب می‌باشد و از صفحه ششم با شروع پیش‌گفتار متن اصلی کتاب ادامه می‌یابد. در پایان نیز منابع و مآخذ قید گردیده است. کتاب فوق به معرفی شیراز و اماکن تفریحی و گردشگری از جمله تخت جمشید، شاه چراغ، باغ دلگشا و دیگر مکان‌های تاریخی و باستانی گمی‌پردازد. مطالعه این کتاب را به همه کسانی که قصد سفر به شیراز را دارند توصیه می‌نمائیم. این کتاب به گونه‌ای این اماکن را توصیف نموده که هم مختصر باشد و هم جامع. و برای کسانی که می‌خواهند به این شهر تاریخی و فرهنگی سفر کنند مفید و موثر واقع گردد.

* دایره‌‌المعارف نوابغ و مشاهیر معلول ایران و جهان
هشت سال تلاش‌های مستمر بالاخره به ثمر نشست و در مهرماه 1395 شاهد انتشار دو جلد کتاب سودمند و وزین هستیم که با مشخصات زیر چاپ شده است:
دایرهالمعارف نوابغ و مشاهیر معلول ایران و جهان، منصور برجیان و علی ملک‌پور، تهران، نشر راش با همکاری انجمن علمی و آفرینش‌های هنری معلولان ایران، 1395، دو جلد، 1246ص.
مهندس منصور برجیان که سال‌ها است ویلچرنشین است؛ اما هیچگاه از خدمت به جامعه معلولین میهن شانه خالی نکرده و همواره در راه پیشرفت اجتماعی و فرهنگی معلولان کوشا و فعال بوده است. از این‌رو از چهره‌های خوش نام و دوست داشتنی جامعه ما است. نامش بر تارک تاریخ در زمره مردان شریف و سازنده همیشه می‌درخشد. اگر حقش آنگونه که شایسته اوست در این دوره اداء نگردیده و حجاب معاصرت مانع شناخت واقعی او شده، اما آیندگان و نسل‌های آتی به نیکی از او یاد خواهند کرد. اگر منصب داران و شاغلان مدیریت‌ها در روزگار ما، شأن و مرتبت مهندس برجیان و برجیان‌ها را ایفاء نمی‌کنند و با غفلت، جهلت یا تجاهل از کنار این قله‌های رفیع می‌گذرند بدون اینکه حتی نگاهی به آنان بیفکنند، اما حق پرستان میهن، برج‌های باشکوه و پرعظمت از اینان خواهد ساخت و در سراسر تاریخ ایران، نام نیک برجیان‌ها تلولو خواهد داشت.
منصور برجیان و همکارانش مصائب و مرارت‌های بسیار در راه تدوین این دایرهالمعارف متحمل شدند. امید است جامعه علمی، دانشگاهیان، مراکز علمی و تحقیقاتی از این اثر استقبال کرده و با خرید آن، کتابخانه‌ها را مزین نمایند. از دیگر سو دانشجویان و دانش‌آموزان را تشویق نمایند تا به مطالعه آن بپردازند.
مراکز معلولیتی، نخبگان معلولان وظیفه مضاعف دارند و لازم است این اثر را که سند عینی نشانگر توانمندی‌های معلولان در سراسر جهان و در همه دوران تاریخ است، ترویج و تبیلغ کنند.
کارآیی و نقش‌ها
این دایرهالمعارف یک کتاب معمولی نیست بلکه اثبات کننده نکات فراوان است و با بی‌زبانی‌اش، یار مهربانی است که سخن فراوان می‌گوید:
ـ کارنامه‌ای نشان دهنده خدمات فرهنگی معلولان است.
ـ سندی است که مشارکت معلولان را در تمدن سازی و مدنیت نشان می‌دهد.
ـ کتابی است که اثبات می‌کند معلولان انسان‌های متکدی و به دور از مدنیت نبوده بلکه برعکس انسان‌های شریف، اهل خدمت و تلاش بوده‌اند.
ـ این دایرهالمعارف گزارشگر تلاش‌های بی‌وقفه معلولان در راه توسعه و آبادانی جوامع خود است.
ـ کتاب مرجعی است که به مسئولین و مدیران دولتی شناخت و معرفت واقعی از معلولان می‌دهد و با صدای بلند به آنان می‌گوید معلولان را کنار نزنید و در پروژه‌های مختلف از آنان استفاده کنید و با مشارکت دادن آنان به توسعه جامعه کمک کنید.
ـ این کتاب گویای این است که معلولان آنقدر پرونده و کارنامه قطور و حجیمی دارند که می‌توان برای آنان دایرهالمعارف نوشت.
ـ دایرهالمعارف حاضر نشانگر نبوغ، خلاقیت، پشتکار و نیز محاسن اخلاقی معلولان در جهان است.
ـ اثر حاضر نشان دهنده این است که معلولان سرمایه ملی هر جامعه‌ای است و با بهره‌برداری صحیح از این سرمایه ملی می‌توان به رشد و توسعه دست یافت.
ـ این اثر می‌گوید بسیاری از اختراعات و اکتشافات مهم و موثر مثل اختراع برق، توسط معلولان انجام شده است.
ـ این کتاب به مسلمانان می‌فهماند اگر معلولان نبودند، میراث عظیم اسلامی به نسل‌های بعدی به تمامی منتقل نمی‌شد؛ نابینایان و دیگر معلولان ناقلان روایات و سخنان بزرگان به نسل‌های آینده بوده‌اند.
ـ این کارنامه‌ای است که نشان می‌دهد جامعه ما باید نگاهش را نسبت به معلولان عوض کند.
ـ بالاخره این کتاب سند عزت و شرافت انسان‌هایی است که به رغم این همه تلاش و کوشش، اما همواره مظلومانه از حداقل حقوق انسانی محروم بوده‌اند.
محتوا و ساختار
این دایرهالمعارف با قطعه شعری از علی ملک پور آغاز، پس از آن پیشگفتار در معرفی همکاران و پدیدآورندگان آمده است. در اینجا نوزده پژوهشگر، مترجم و نیروی اجرایی معرفی شده‌اند. سپس مقدمه درباره انسان و کمال و نقص آدمی، معلولیت انسان، ضرورت تألیف این اثر ویژگی‌های علمی آن، تعریف معلولیت و انواع آن و بالاخره آمار جمعیت معلولان جهان و ایران است.
بعد از کلیات، متن کتاب به ترتیب الفبای نام اشهر آغاز می‌شود. حدود 600 معلول فرهیخته اعم از نابینا، ناشنوا و حرکتی در این دایرهالمعارف معرفی شده‌اند.
این دایره‌المعارف نخستین آثار مرجع است که در حوزه معلولیت منتشر می‌گردد. اولین دایرهالمعارف دانشنامه ناشنوایان بود که به مدیریت آقای محمد نوری در سال 1385 منتشر گردید.
اینگونه آثار موجب تحکیم مبانی و زیرساخت‌های فکری فرهنگ معلولین خواهد شد و ضرورت آن مبرهن می‌باشد. اما برای افزایش کیفیت و اصلاح محتوایی آن لازم است پژوهشگران به نقادی آن اهتمام داشته باشند. زیرا از نظر ضوابط مدخل گزینی، ضبط و ثبت مدخل‌ها، معادل‌های انگلیسی آنها، محتوای مقالات و ساختار آنها و منابع مشکلاتی دارد. اگر جلسات نقد و بررسی برگزار گردد و افراد خبره به نقادی بپردازند بستر فرهنگی – اجتماعی برای اصلاح آن فراهم می‌آید.
تشکر از مولفان و رسالت دیگران
از جناب آقای برجیان و همکارش در تألیف این اثر آقای علی ملک‌پور و چهره ساز نقاش خانم مرضیه هوشمند و دیگر آقایان و خانم‌های همکار تشکر نموده و امیدواریم نهادهای متولی امور معلولین مثل سازمان بهزیستی از این پروژه ملی به راحتی عبور نکند و حداقل بخش فرهنگی سازمان بهزیستی پیام تبریک بدهد و از پدید آورنده تشکر نماید. البته اینگونه کارها، حداقل اقداماتی است که در بین ملل و در کشورها مرسوم است. اسلام هم تأکید کرده: من لم یشکر المخلوق لم یشکر الخالق. هر کس از خدمات بندگان تشکر نکند در واقع از خداوند تشکر نکرده است.
نیز اقدامات دیگر مثل برگزاری جشن رونمایی با شرکت فرهیختگان معلول و غیر معلول در مورد این اثر مناسب است. نیز اگر سازمان بهزیستی مسابقات و جشنواره‌های مختلف با توجه به مطالب این کتاب برگزار کند بسیار مناسب است. و ده‌ها نوع اقدام این‌چنینی دیگر از سازمان بهزیستی و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی انتظار می‌رود. زیرا اولین بار است چنین دایرهالمعارفی در ایران و منطقه و حتی در بسیاری از کشورهای دیگر منتشر می‌شود. اگر یک فوتبالیست در مسابقه‌ای گلی بزند یا اگر مخترعی، ابداعی داشته باشد، در رسانه‌ها و رسانه ملی و توسط سازمان‌های مربوطه، به حق بسیار به آن می‌پردازند و برنامه‌های متعدد به آن اختصاص می‌دهند، اما کار به این بزرگی و ابتکاری که هشت سال انرژی، امکانات و نیروی انسانی مصرف آن شده، آیا حقش نیست که حداقل رسانه‌ها در چند برنامه روی آن کار کنند؛ آیا نباید سازمان‌ها و نهادهای مربوط به معلولین، حداقل اقدامات را عملی کنند؟
به هر حال معلولان و فرهیختگان جامعه منتظر اقدام همه نهادهای مرتبط هستند و هرگونه تلاش انجام شود حتماً با عکس‌العمل مثبت جامعه مواجه خواهد شد. البته دفتر فرهنگ معلولین حتماً برنامه‌هایی در این مورد خواهد داشت. اینجانب تصمیم دارم در چند مقاله ابعاد این اثر را معرفی کرده و این مقاله شروع است.

* بررسی حقوقی ازدواج معلولان
بررسی حقوق ازدواج موقت دختران معلول جسمی حرکتی، پریسا خزائلی و عادل ناصری، تهران، کاکتوس، 1391، 104ص.
این کتاب شامل تحقیقات میدانی و ضمناً پژوهش‌های کتابخانه‌ای است از این‌رو مشتمل بر نکات و تجارب سودمندی می‌باشد. شامل شش فصل به شرح زیر می‌باشد. هر دو نویسنده جوان خانم خزائلی متولد 1352 و آقای ناصری متولد 1347 است.
فصل اول (وضعیت موجود) به حادّ بودن مسئله ازدواج در بین معلولین می‌پردازد و اینکه معلولین در هر مجلس و محفل، بحث ازدواج نقل مجلسشان است و نیز مراجعه کنندگان معلول به مشاورین اکثراً مشکل آنها همین مبحث است.
در ادامه به دلایلی که یک دختر معلول با یک پسر عادی ازدواج می‌کند، می‌پردازد. فصل دوم درباره دلایل خواستگاری مردان عادی از دختران معلول است. هفت دلیل مثل زیبایی دختر، ترحم، استفاده از تسهیلات قانونی، سوءاستفاده و جبران گذشته بر شمرده و به بررسی آنها پردخته است.
فصل سوم از موانع پیش روی ازدواج موقت یاد کرده و اذن ولی را مهم‌ترین عامل شمرده و به بررسی آن می‌پردازد. فصل چهارم، موانع قانونی و موانع اجتماعی و متعارف را بررسی می‌کند. فصل پنجم دلایل موافق و مخالف را شمرده و بررسی کرده است بالاخره فصل ششم روش اجرای ازدواج موقت را تجزیه و تحلیل می‌کند.
در آخر سه مصاحبه با سه دختر معلول به عنوان پیوست آورده است. این اثر به‌رغم سودمندی اغلاط بسیار هم دارد. از ابتدا و در فهرست مطالب این اغلاط هست تا آخر و نیاز به ویراستاری دارد.

* حقوق و تکالیف معلولان
حقوق و تکالیف اشخاص دارای معلولیت در نظام مسئولیت مدنی، حسن مرادزاده، مقدمه‌ها‌ی سید حسین صفایی، رافائل آنسینا دوموناگوری، تهران، موسسه حقوق شهر دانش، 1390، 496ص.
نویسنده درصدد بررسی حقوق مدنی معلولین در زمانی که شخص معلول عامل فعل زیان بار و نیز وقتی که معلول قربانی فعل مضر است می‌باشد. تیترهای مباحث این کتاب اینگونه است:تعریف معلول، پیشینه تحول حقوق معلولان؛ معلول به عنوان عامل خسارت، معلولان ذهنی و مسئولیت آنان در قوانین کشورها، خطای معلول، تقصیر معلول، مسئولیت بیمار ذهنی، مسئولیت سرپرست و نگهدارنده معلول ذهنی، جبران کننده و مودی خسارت‌ها، نقش بیمه در پرداخت خسارت، نظام کامن لا و مسئولیت معلول ذهنی، حقوق ایران و خسارت معلول ذهنی.
فصل دوم به بررسی مسئولیت مدنی معلول جسمی به عنوان عامل و سبب افعال مضر اختصاص دارد و این مسئله را در حقوق مدنی ایران و حقوق دیگر کشورها بررسی کرده است.
اما بخش دوم این کتاب درباره معلول به عنوان کسی که قربانی فعل مجرمانه و زیانبار است می‌باشد و به این بحث‌ها می‌پردازد:
مسئولیت ناشی از عدم مناسب سازی؛ بررسی این مسئله در حقوق آمریکا، حقوق مدنی ایران و خسارت به معلول، حقوق فرانسه، عابران معلول و وسایل نقلیه، مسئولیت متصدیان وسایل نقلیه در قبال مسافران معلول، دسترسی معلولان به وسایل حمل و نقل زمینی و هوایی.
در ادامه به مسئولیت ناشی از تولد کودک معلول می‌پردازد و این مسئله را در قوانین آمریکا و ایران بررسی می‌کند.

* ضوابط و مقررات شهرسازی برای معلولین
ضوابط و مقررات شهرسازی و معماری برای معلولین، محمد عظیمی آقداش (متولد 1350)، تهران، نوآور، 1394، 160ص.
نویسنده بیشتر قوانین و مقررات مرتبط به معلولان در زمینه شهرسازی را رصد کرده و در چند فصل به تحلیل آنها پرداخته است. مباحث این اثر عبارت‌اند از:
تعریف معلولیت و معلول، آمار معلولین ایران، روز جهانی معلولان، اقدامات بین‌المللی و ملی در نفی معلولیت، ضوابط و مقررات، طراحی فضای شهری، ضوابط مناسب سازی فضای شهری موجود، ساختمان‌های عمومی، ضوابط خاص کاربری‌ها، ضوابط و مقررات شهرسازی، مناسب سازی، معیارها و اصول، اشکالات مناسب سازی شده، مقررات ملی برای درون ساختمان‌ها، قوانین و آیین‌نامه‌ها، چک لیست.
در زمینه شهرسازی و مهندسی بناهای متعلق به معلولین تا کنون بیش از بیست عنوان کتاب در ایران منتشر شده است؛ اما این اثر مبتنی بر تجارب شخصی نویسنده است.

* حمایت از اشخاص دارای معلولیت در نظام بین‌المللی حقوق بشر
حمایت از اشخاص دارای معلولیت در نظام بین‌المللی حقوق بشر، نگار نباتی، مقدمه وحید اشتیاق، سها امامی و ابراهیم بیگ‌زاده، تهران، موسسه توانبخشی ولیعصر و موسسه مطالعات و پژوهش‌های حقوقی، 1389، 256ص.
دارای این مباحث است: مبانی حقوقی حمایت از معلولان، تعریف معلولیت، کرامت انسانی و برابری، حقوق معلولان و روش تحقق آن، روند شکل‌گیری موازین بین‌المللی حمایت، بررسی محتوای حقوق معلولان، انواع معلولیت، علل معلولیت، پیشگیری، کنوانسیون حقوق معلولان، حقوق اجتماعی معلولان، توانبخشی، آموزش، وضعیت کشورهای کامن لا.
ضمائم: کنوانسیون حقوق افراد دارای معلولیت، پروتکل الحاقی کنوانسیون، قانون جامع حمایت از حقوق معلولان 83، آیین‌نامه‌های اجرایی قانون جامع حمایت از معلولان.

* کنوانسیون بین‌المللی حقوق معلولین
این کتاب با مشخصات دیگر منتشر شده است:
کنوانسیون بین‌المللی حقوق معلولین، ترجمه و تألیف حمیدرضا حسین‌زاده (متولد 1350)، با همکاری م. باذلی (متولد 1349)، تهران، 1389، 68 + AAص.
این کتاب شامل دو قسمت است در قسمت اول ترجمه فارسی متن کنوانسیون بین‌المللی حقوق معلولین آمده و در مقدمه به توضیح آن پرداخته است.
قسمت دوم شامل متن انگلیسی کنوانسیون است.
البته فاقد شرح نکات و مطالب یا مقایسه متن کنوانسیون با قانون جامع معلولین در ایران است.

* باران واژه‌ها
این کتاب با مشخصات دیگر منتشر شده است:
باران واژه‌ها، اشعار شاعران جامعه معلولین گیلان، علیرضا پارسی، اداره کل بهزیستی استان گیلان، 1395، 101ص.
این کتاب برگزیده سروده‌هایی در قالب‌های غزل، نیمایی از شاعران معلول استان گیلان است که بدون اولویت اشعار و نام شاعران و صرفاً بر اساس سال تولدشان تنظیم گردیده است. این کتاب با حمایت اداره کل بهزیستی گیلان چاپ و منتشر شده است. شامل چند مبحث با این عناوین است: پیشگفتار، مقدمه، هشت سخن و همچنین عکس و بیوگرافی مختصری از شاعران توانخواه و اشعار سروده شده توسط آنها.

* شایستگان جامعه معلولین گیلان
این کتاب با مشخصات دیگر منتشر شده است:
شایستگان جامعه معلولین گیلان، علیرضا پارسی، اداره کل بهزیستی استان گیلان، 1395، 192ص.
این کتاب با حمایت سازمان بهزیستی چاپ شده است و در تدوین آن بیش از هر چیز، تلاش در جهت معرفی انسان‌هایی است که با توجه به داشتن معلولیت، در رشته‌های ورزشی، هنری، علمی، حضوری خلاق و تأثیر گذار دارند و به موفقیت‌های در خور توجه‌ای در سطح کشور، آسیا و جهان دست یافته‌اند.
اسناد و مدارک و تدوین کتاب‌های مرجع موضوعی تا حدود زیادی در کشور وجود ندارد. بانک اطلاعات اداری و نهاد استان ناکافی است. پراکندگی، کمبود و یا نبود این مدارک از چالش‌های مهم است. جمع‌آوری عکس‌ها، دیپلم‌های افتخار، تندیس‌‌ها و مدال‌ها از جمله مواردی است. که برخی به آنها توجه چندانی ندارند و به ندرت از ورزشکاران، هنرمندان موفق و اشخاص علمی فرهنگی آثاری یافت می‌شود.
از آنجایی که احساس می‌شود بسیاری از معلولین با توجه به موفقیت‌هایی در سطح کشور و بین‌المللی دست یافته‌اند، اما هنوز در سطح جامعه ناشناخته مانده‌اند و آثار هنری، قهرمانی و مدارج علمی‌شان در جایی ثبت نشده و آرشیوی منظم و دقیق از تلاش‌هایشان از قبیل عکس و آثار قهرمانی و هنری، حکم‌های قهرمانی و عکس‌های در حال اجرای برنامه به طور کل وجود ندارد. این کتاب شاید انگیزه‌ای باشد در پویایی تن و جان معلولین و ابزاری قدرتمند برای یافتن تن و ذهن آنان فراهم آید.
این کتاب شامل بیوگرافی مختصری از توانخواهان معلول و مقام‌ها و موفقیت‌های کسب شده و همچنین تصاویر آنها می‌باشد.

* احکام ناشنوایان در فقه اسلامی
احکام الاخرس فی الفقه الاسلامی، لیلی عبداللّه محمد عبداللّه، قاهره، مکتبه الزهراء، 1418ق/ 1997م، 447ص.
اخرس به معنای لال و کسی که توانایی سخن گفتن ندارد، است. این کتاب در اصل پایان نامه مقطع کارشناسی ارشد در دانشکده الدراسات الاسلامیه و العربیه بوده که در 1416ق/ 1996م دفاع شده است. و دارای پنج باب است. اخرس در مسائل اعتقادی و عبادی؛ معاملات اخرس، احوال شخصیه اخرس، مسائل جنایات و حدود، اثبات ولایات و مناصب مهم برای اخرس.

* آسیب دیدگان اجتماعی
القصر رعایه و تاهیلاً و استثماراً، موسسه الاوقاف و شوون القُصَر حکومه دبی، دبی، مکتبه الفلاح، [2007م]، 640ص.
گزارش و مجموعه مقالات موتمر دبی الدولی للقصر (14-16 نوامبر 2006) است. موسسه الاوقاف و شوون القصر که در دبی فعالیت دارد مسئولیت این همایش را بر عهده داشت. مدیریت علمی آن بر عهده دکتر عبدالرحمن الشارد و مسئول کمیته علمی دکتر سامی الصلاحات بود. شامل بیست و چهار مقاله است؛ مشخصات مقاله اینگونه است:
قُصَر جمع قاصر یعنی انسان‌هایی که از نظر جسمی یا عقلی یا اجتماعی آسیب دیده و مشکلاتی در معیشت، حرف زدن، شنوایی، بینایی و دیدن، حرکت کردن و راه رفتن یا تفکر و اندیشیدن دارند. قُصَر شامل چند گروهِ ایتام، گم شدگان، معلولین، بیوگان، اطفال بدون سرپرست، سالخوردگان، مریض‌ها، دختران فراری می‌شود.

* دایرهالمعارف نابینایان و اختلالات بینایی
این دایرهالمعارف شامل بیش از 500 مقاله درباره ابعاد مختلف نابینایی و نابینایان است. جیل ساردگنا نویسنده کتاب، تلاش کرده مقالاتی کوتاه و مفید درباره هر مدخل ارائه نماید. ویرایش اول این کتاب در سال 1991با این مشخصات به چاپ رسیده است:
The Encyclopedia of Blindness and Vision Impairment, Jill Sardegna, Facts on File, 1991, 329 p.
این دایرهالمعارف در سال 2002 با افزودن مداخل جدید و برخی اصلاحات مجدداً با اطلاعات زیر منتشر شد.
The Encyclopedia of Blindness and Vision Impairment, Jill Sardegna, Second Edition, Infobase Publishing, 2002, 353 pages.
این کتاب ما را با تاریخ نابینایی و مباحث مختلف پزشکی، روانشناسی، جامعه شناسی، فرهنگی، هنری درباره نابینایان، آشنا میکند. نیز دربارهی سازمان‌ها و نهادهای فعال در حوزه نابینایان در ایالات متحده امریکا اطلاعات سودمندی میدهد. قوانین مربوط به نابینایان و تسهیلات در نظر گرفته برای آنان در امریکا نیز در این کتاب در قالب گروهی از مداخل بررسی شده است. این کتاب همچنین دارای آمار به روز شدهای از نابینایان و وضعیت اختلالات بینایی در جهان و امریکا است. یکی از ویژگی‌های این کتاب، آوردن یازده ضمیمه در انتهای کتاب است. این ضمائم کمک شایان توجهی برای نابینایان آمریکایی و خانوادههای آنان است. عناوین ضمائم پایانی عبارتند از: شرکت‌ها و کمپانی‌های فعال در ارائه خدمات به نابینایان، اطلاعات مراکز معلولین در امریکا، مدارس سگ‌های راهنما، نهادهای دولتی ارائه کننده خدمات به نابینایان، سازمان‌های ملی، مدارس نابینایان، نشریات، خدمات رادیویی، خدمات توانبخشی، نهادهای علمی نابینایان، ورزش و سازمانهای تفریح و سرگرمی، کتابشناسی نابینایان، دیاگرام چشم و نمایه موضوعی.
در ویرایش دوم این کتاب که در سال 2002منتشر شد، مدخل‌های جدیدی در آن وارد شد و نیز اطلاعات یکصد مدخل به روز شد. همچنین یازده ضمیمه (نمایه) که در ویرایش قبلی بود، دوباره آورده شد و اطلاعات آن به روز شد.
مأخذ:
The Encyclopedia of Blindness and Vision Impairment, Jill Sardegna, Second Edition, Infobase Publishing, 2002, 353 p.

* دانشآموز نابینا و کمبینا
دانیل هالاهان (متولد 1944م) و جیمز کافمن تجارب و دیدگاههای مختلف درباره آموزش استثنایی را گردآوری کردند و در 1988م کتاب زیر را منتشر نمودند:
Exceptional children: Introduction to special Education, USA, 1988.
این کتاب اساساً برای ارتقای نظام آموزش و پرورش معلولین تألیف شده و به مباحث اساسی در این زمینه میپردازد. هریک از معلولین شنوایی ـ گفتاری، دیداری، ذهنی، حرکتی و چند معلولیتی در یک فصل مفصلاً توضیح داده شده است. این اثر با استقبال وسیعی مواجه شد و در ظرف حدود ده سال به چاپ دهم رسید.
این کتاب دو بار به فارسی ترجمه شده است. فرهاد رهبر ادیت پنجم آن را به فارسی برگرداند که با این مشخصات چاپ شده است:
کودکان استثنایی: زمینه تعلیم و تربیت ویژه، چاپ اول، تهران، 1371؛ چاپ چهارم، تهران، انتشارات رشد، 1387٫
اما ادیت نهم انگلیسی آن توسط چهار تن به نامهای حمید علیزاده، هایده صابری، ژانت هاشمی و مهدی محیالدین به فارسی ترجمه و با این مشخصات چاپ شد:
دانشآموزان استثنایی: مقدمهای بر آموزش ویژه، تهران، نشر ویرایش، چاپ اول، 1388٫
چاپهای متعدد این کتاب گواه بر این است که در ایران هم با استقبال مواجه شده است. چون متن روان و بر منابع دست اول و گاه تحقیقات میدانی متکی است.
این کتاب چهارده فصل دارد: استثنایی بودن و آموزش ویژه، جریانها و مسائل کنونی، جنبههای چند فرهنگی و دوزبانگی آموزش ویژه، دانشآموزان عقبمانده ذهنی، دانشآموزان با ناتوانیهای ذهنی، دانشآموزان دارای اختلال کمبود توجه، دانشآموزان دارای اختلالهای هیجانی و رفتاری، دانشآموزان دارای اختلال ارتباطی، دانشآموزان دارای ناشنوایی و کمشنوایی، دانشآموزان دارای نابینایی و کمبینایی، دانشآموزان دارای ناتوانیهای نادر و چندگانه و شدید، دانشآموزان دارای ناتوانی جسمی، دانشآموزان تیزهوش و دارای استعدادهای ویژه، والدین و خانواده.
فصل دهم، با عنوان نابینایی و کمبینایی به این مباحث میپردازد:
تعریف و طبقهبندی، کالبدشکافی چشم، اندازهگیری بینایی، علل نابینایی، ویژگی روانی و رفتاری و تأثیر آنها بر بینایی، ملاحظات آموزشی، الگوی آموزشی، مداخله زودهنگام و انتقال بزرگسالی.

* مجموعه مقالات نابینایی
نخستین همایش ملی چالش‌های نابینایان و کم‌بینایان در شیراز 15 تا 17 مهرماه 1394 برگزار شد. مجموعه مقالات عرضه شده در این همایش در قالب یک کتاب عرضه شده است.
مقالات این همایش در قالب مجموعه مقالات با عنوان مجموعه مقالات نخستین همایش ملی چالش‌های نابینایان و کم‌بینایان در زمستان 1394 منتشر شد و به دستمان رسید. این اقدام در تاریخ امور فرهنگی موسسات نابینایی بی‌نظیر است که همایشی در مهرماه برگزار گردد و یکی دو ماه بعد کتاب مقالات عرضه شده در آن همایش به چاپ برود و چند ماه بعد به دست پژوهشگران و مدیران مراکز معلولیتی سراسر ایران برسد. از این نظر باید از آقای شایسته نیا و خانم نعمتی تشکر شود. بسیاری از همایش‌ها برگزار شده حتی متصدیان این همایش‌ها گزارشی منتشر نکرده‌اند چه برسد به اینکه مجموعه مقالات همایش را منتشر کنند یا همایش‌هایی بوده که مقالات آن چندین ماه یا چند سال بعد منتشر شده است. با اینکه ماندگاری آثار و سودمندی یک همایش در تلاش‌های بعد از نشست است. هر همایشی سه مرحله مهم دوره پیش از نشست، روزهای نشست و بالاخره دوره پس از نشست دارد. آنچه باقی می‌ماند و تا ابد در کتابخانه‌ها هست و مردم استفاده می‌کنند، اقدامات پس از نشست و تبدیل نشست به کتاب یا CD است.
نگاهی به مقالات
این مجموعه شامل 22 مقاله با این عناوین و نویسندگان است.
ارتباط بین هوش و سبک‌های دلبستگی و میزان مشکلات رفتاری در کودکان با و بدون نقص بینایی، سوسن جباری و صدیقه رستمی؛ بررسی تأثیر آسیب بینایی بر میزان عزت نفس و منبع کنترل، الهه کمری و زینب کمری؛ بررسی تأثیر ابعاد هوش هیجانی بر جرئت ورزی در دانش‌آموزان دختر و پسر نابینا و عادی، خدیجه رضاپور و دیگران؛ بررسی تأثیر به کارگیری فناوری اطلاعات بر توانمندسازی افراد دارای آسیب‌های بینایی در ایران، مرضیه درویش‌زاده و غلامعلی ملکوتی؛ بررسی رابطه سلامت معنوی، ناامیدی و مهارت‌های اجتماعی در نوجوانان نابینا، فاطمه حیدریان شهری؛ بررسی علّی مقایسه‌ای سلامت روان در دختران نابینای نوجوان استان فارس، زینب جعفری؛ سنجش رابطه سرمایه اجتماعی با کیفیت زندگی زنان معلول، خدیجه علیپور؛ طراحی یک فرایند مناسب جهت توانمندسازی معلولین با آسیب بینایی، اعظم چلویی و امیر سرمدی؛ کاهش خشم با شیوه‌های خودکنترلی در دانش‌آموزان دختر نابینای دبیرستانی، منصوره صالحی؛ مطالعه ابعاد هوش هیجانی و سرسختی ذهنی در نابینایان ورزشکار، ربابه رستمی و ناهید محمدی؛ آسیب‌شناسی علل عدم دسترسی بدون مانع افراد نابینا و کم‌بینا در مسیرهای پیاده شهری، ندا رفیع‌زاده؛ افسردگی در افراد با آسیب بینایی، عباسعلی حسین خانزاده و دیگران؛ بررسی عوامل اجتماعی ـ فرهنگی موثر بر مشارکت نابینایان و کم‌بینایان در فعالیت‌های ورزشی، طیبه زرگر و فاطمه حسن‌زاده؛ بررسی نقش پیش‌بینی بهزیستی فاعلی و رضایت از زندگی در خود اثربخشی نابینایان شهرستان رامشیر، طیبه محمودی و دیگران؛ تأثیر مشاوره ژنتیک در تشخیص و پیشگیری از بروز نابینایی و کم‌بینایی، محمدجواد قربانی و دیگران؛ تمهیدات جایگزین تماس چشمی در ارتباطات بین گویشوران نابینا، نوشین پور ملاعباسی؛ جایگاه فن‌آوری‌های نوین در افزایش سواد اطلاعاتی و رفع نیازهای اطلاعاتی نابینایان، رضا تاج آبادی و سمیه شعبانی؛ دانش‌آموزان تیزهوش با آسیب‌های بینایی، ستاره شجاعی؛ رابطه فرآیند تشکیل و رشد عزت نفس و بهداشت روانی در افراد با آسیب بینایی، مهدی استیری و سمانه کریم‌زاده؛ مطالعه مقدماتی مقایسه میزان مشارکت در عادات زندگی در کودکان دارای اختلال بینایی با کودکان عادی، سحر قنبری و دیگران؛ مقایسه موانع محیطی مشارکت میان کودکان دبستانی عادی با کودکان دارای اختلال شنوایی و اختلال بینایی، سحر قنبری و دیگران؛ نقش کتابخانه‌های عمومی و تخصصی در رفع نیازهای اطلاعاتی کاربران کم‌بینا و نابینا، رضا تاج آبادی و سمیه شعبانی.
از این مقاله ده مقاله در سه روز در نشست قرائت شده است، عناوین این مقالات اینگونه است:
ارتباط بین هوش و سبک‌های دلبستگی و میزان مشکلات رفتاری در کودکان با و بدون نقص بینایی؛ بررسی تأثیر ابعاد هوش هیجانی بر جرئت‌ورزی در دانش‌آموزان دختر و پسر نابینا و عادی؛ بررسی تأثیر آسیب بینایی بر میزان عزت نفس و منبع کنترل؛ مطالعه ابعاد هوش هیجانی و سرسختی ذهنی در نابینایان ورزشکار؛ بررسی علل مقایسه‌ای سلامت روان در دختران نابینای نوجوان استان فارس؛ بررسی رابطه سلامت معنوی، ناامیدی و مهارت‌های اجتماعی در نوجوانان نابینا؛ سنجش رابطه سرمایه اجتماعی با کیفیت زندگی زنان معلول؛ بررسی تأثیر به کارگیری فن‌آوری اطلاعات بر توانمندسازی افراد دارای آسیب‌های بینایی در ایران؛ کاهش خشم با شیوه‌های خودکنترلی در دانش‌آموزان دختر نابینای دبیرستانی؛ طراحی یک فرایند مناسب جهت توانمندسازی معلولین با آسیب بینایی.
متن بقیه مقالات در مجموعه آمده ولی در جلسات نشست قرائت نشده است.
محتوای مقالات
عنوان روی جلد این مجموعه و نیز عنوان همایش اینگونه است: «نخستین همایش ملی چالش‌های نابینایان و کم‌بینایان».
هرکس این تیتر را ببیند، توقع خواهد داشت حداقل به شصت تا هفتاد درصد چالش‌ها و مشکلات اساسی نابینایان رسیدگی شده باشد. البته مدیریت همایش حق دفاع دارد و شاید بگوید این نخستین همایش بوده و تعدادی از چالش‌ها مطرح شده و بقیه در همایش‌های دوم و سوم مطرح می‌شود. به هر روی برای اینکه متوجه شویم مقالات مطرح شده چه رویکرد و محتوایی دارد، کلید واژه‌های مقالات را به چند صورت دسته‌بندی و معرفی می‌کنیم. اما کلید واژه‌ها به ترتیب و نظم درج مقالات در این مجموعه اینگونه‌اند:
ـ هوش، کودکان نابینا؛ سبک دلبستگی؛ مشکلات رفتاری
ـ آسیب بینایی؛ بزرگسالان؛ منبع کنترل؛ عزت نفس
ـ هوش هیجانی؛ جرئت‌ورزی؛ دانش‌آموز نابینا؛ شهر مشهد
ـ فناوری اطلاعات و ارتباطات؛ توانمندسازی؛ آسیب بینایی
ـ سلامت معنوی؛ ناامیدی؛ مهارت اجتماعی؛ نوجوان نابینا
ـ نوجوان نابینا؛ سلامت روان؛ تعامل درون خانواده؛ استان فارس
ـ کیفیت زندگی؛ سرمایه اجتماعی؛ زندگی زن معلول؛ شهر شیراز
ـ توانمندسازی؛ آسیب بینایی؛ طراحی فرایند؛ آموزش نابینایان؛ خط بریل، خانواده؛ بهزیستی
ـ کاهش خشم؛ خودکنترلی؛ دانش‌آموز نابینای نرجس؛ شهر تهران
ـ هوش هیجانی؛ سرسختی ذهنی؛ ورزشکار نابینا
ـ آسیب‌شناسی تردد نابینایان؛ دسترسی بدون مانع؛ پیاده‌روی مطلوب؛ شهر تهران
ـ افسردگی، آسیب بینایی
ـ ورزش؛ مانع اجتماعی؛ مانع فرهنگی؛ مشارکت نابینایان در ورزش
ـ خود اثربخشی؛ بهزیستی فاعلی؛ رضایت از زندگی؛ شهر رامشیر
ـ مشاوره ژنتیک؛ تشخیص به هنگام؛ پیشگیری از بروز نابینایی
ـ تماس چشمی؛ اختلال بینایی؛ ارثی؛ اکتسابی؛ ارتباطات
ـ دیزی؛ فناوری دیزی‌؛ پادکست، سواد اطلاعاتی؛ کتاب گویا؛ کتاب دیجیتالی؛ کتاب بریل؛ خدمات کتابخانه‌ای، روزنامه گویا، روزنامه دیجیتال؛ نیاز اطلاعاتی.
ـ تیزهوشی؛ آسیب بینایی
ـ آسیب بینایی؛ بهداشت روانی؛ سلامت روان به عزت نفس؛ آسیب اجتماعی
ـ اختلال بینایی؛ مشارکت؛ کودک؛ عادت زندگی؛ شهر شیراز
ـ کاربر نابینا؛ کتابخانه عمومی؛ نیاز اطلاعاتی؛ خدمات کتابخانه‌ای؛ کتابخانه تخصصی بسامدی و الفبایی کردن مباحث
ساختار این مجموعه
این مجموعه با اینکه مربوط به همایش است اما هیچ مقدمه ندارد؛ همچنین گزارشی از همایش عرضه نشده است. با اینکه چنین مجموعه‌ای حتماً مقدمه‌ای می‌خواهد که حداقل به تقدیر و تشکر از همکاران و افراد موثر در جریان برگزاری همایش بپردازد؛ نیز حوادث و مقدمات، علل و عوامل و رخدادهایی که به تشکیل این همایش منجر شد، و چگونگی اجرای آن و رخدادهای مهم و اساسی را گزارش کند.
مدیریت این همایش و متصدیان چاپ این مجموعه اگر بخواهند، این اقدامشان در تاریخ بماند و دیگران از آن نقل کنند و در رفرنس‌های مهم جهانی از آن یاد شود، باید حتماً مقدمه‌ای جامع و گویا بر آن می‌نوشتند، همچنین حداقل در پنج صفحه گزارش جامعی از رخدادها و وقایع و مسائل این همایش و چاپ این مجموعه می‌پرداختند.
فقدان مقدمه و گزارش نقص بزرگ برای این کتاب است. اگر آقای شایسته‌نیا می‌فرمودند، گزارشگران مجله توان نامه یا مولفینی که در دفتر فرهنگ معلولین هستند به عنوان دستیار و خادم ایشان به شیراز رفته و نظریات ایشان را مکتوب می‌کردند. همایش‌ها نیاز به همکاری و همدلی دارد و ما آمادگی داشتیم اوامر متصدیان این همایش و به ویژه آقای شایسته‌نیا را اجرا می‌نمودیم.
این مجموعه با چند فهرست آغاز شده و سپس وارد متن مقالات می‌شود.
فقدان حاشیه نوشته‌ها
معمولاً همایش‌ها، حواشی دارند، اگر هم نداشته باشند، متصدیان همایش برای آن حاشیه‌سازی می‌کنند. زیرا حواشی بر زیبایی و جذابیت آن می‌افزاید. به عنوان مثال این موارد به عنوان حاشیه می‌توانست تحقق و در کتاب هم مطرح شود:
1ـ برگزاری غرفه‌های پژوهشی شامل نمایش و فروش نشریات و کتب از مراکز پژوهشی نابینایان حداقل نویسندگان و مولفین شرکت‌کننده می‌توانستند آثار خود شامل مقاله یا کتاب در حوزه معلولین یا نابینایان را در میزی در مدخل همایش به نمایش گذاشته و در کتاب هم گزارشی از آنها عرضه شود.
2ـ مصاحبه و میزگرد با شرکت‌کنندگان و ایجاد مباحث چالشی و نزاع برانگیز یا مصاحبه درباره پژوهش‌ها و آثار یک نویسنده و درج این مصاحبه‌ها در این کتاب بر جذابیت آن می‌افزود.
3ـ گزارشی از مدیران مراکز شرکت‌کننده و مشارکت با مصاحبه با آنها و درج آنها در کتاب
4ـ معمولاً عکس‌های جذاب که گویای ابعاد همایش باشد در پایان مجموعه مقالات همایش‌ها می‌آورند.
5ـ آرم هفت مرکز مهم مثل دانشگاه شیراز و سازمان بهزیستی به عنوان مشارکت و همکاری روی جلد کتاب آمده است، مصاحبه با نماینده هر یک از اینها و طرح مباحث مهم همایش با آنها و پرسش از آنها و درج این اطلاعات در کتاب سودمند می‌بود.
دیگر مشکلات و قوت‌ها
علاوه بر مشکلات مزبور این کتاب فواصل دیگر دارد که عرضه می‌شود:
1ـ در نمایه‌سازی کلید واژه‌ها مشکلاتی به چشم می‌خورد. هر چند کلید واژه‌ها و چکیده مقالات بر عهده نویسنده‌های مقالات است ولی مدیریت مجموعه هم باید کنترل داشته باشد. برای نمونه برخی کلید واژه‌ها مفرد آمده و در کنار آن برخی جمع آمده است؛ در مقاله نخست همچنین آمده است: سبک دلبستگی؛ مشکلات رفتاری با اینکه اگر مشکل رفتاری هم نوشته می‌شد مشکلی نداشت و بهتر بود.
2ـ اشکالات حروف‌چینی و صفحه‌آرایی طبیعی است ولی بعضی از اشکالات خیلی فاحش است. مثل حذف عنوان مقاله در ص74٫
3ـ برخی کلید واژه‌های مهم نیامده است؛ مثلاً در مقاله «تأثیر مشاوره ژنتیک در تشخیص و پیشگیری از بروز نابینایی»، فقط مشاوره ژنتیک؛ چشم؛ نابینایی به عنوان کلید واژه آمده است. در حالی که محتوای اصلی این مقاله تشخیص به هنگام و پیشگیری است که هیچ کدام نیامده است.
البته غیر از ضعف‌ها این کتاب قوت‌های مهمی دارد:
1ـ طراحی زیبای روی جلد کم‌نظیر است. به ویژه رنگ‌آمیزی جذاب آن مهم است.
2ـ ابتکار در قطع و اندازه کتاب و نوع حروف‌چینی و صفحه‌آرایی جالب است.
3ـ روی جلد، در وسط صفحه، ابتکار زیبا و جدیدی به کار رفته است. در وسط طرح مقبره حافظ و صف مدور نابینایان عصا به دست که در حال مراجعه به مقبره حافظ‌اند. البته به گونه‌ای طراحی شده که مقعر یا از حال به گذشته است. همین طرح را می‌توانستند در مقدمه توضیح بدهند.
4ـ اما مهم‌تر از اینها طرح مباحث نو و جدید در این همایش است
5ـ همچنین چاپ و انتشار سریع مجموعه مقالات همایش قابل توجه است.
در مجموع مجموعه‌ای چشم نواز و زیبا منتشر کرده‌اند و در خور ستایش است.
مدیریت و شورای راهبردی و کمیته علمی
این همایش در موسسه نابینایان توانگران کارآفرین شیراز برنامه‌ریزی و تصمیم‌سازی و بالاخره اجرا شد. شورایی تشکیل شد و امور علمی و اجرایی همایش را مدیریت و تدبیر نمود این شورا عبارت بودند از:
ـ دکتر محمدرضا قانع، دبیر کل همایش، عضو هیئت علمی گروه پژوهشی ارزیابی و توسعه مرکز منطقه‌ای اطلاع‌رسانی علوم و فناوری و رئیس انجمن علمی کتابداری و اطلاع‌رسانی ایران ـ شاخه فارس
ـ دکتر سعید زاهد زاهدانی، دبیر علمی همایش، عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز
ـ محمدقاسم شایسته‌نیا، دبیر اجرایی همایش، مدیرعامل موسسه نابینایان توانگران کارآفرین
ـ دکتر علیرضا سرداریان، عضو، مدیر امور پژوهشی دانشگاه شیراز
ـ دکتر سید مرتضی موسوی، عضو، مدیرکل بهزیستی استان فارس
ـ لیلا غزنوی، عضو، دبیر آموزش و پرورش و معاون مالی ـ اداری موسسه
ـ دکتر سعید قشقایی، عضو، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد واحد فسا
ـ مائده نعمتی، مسئول دبیرخانه و روابط عمومی، کارمند موسسه نابینایان توانگران کارآفرین
اما این همایش، کمیته علمی داشت که اسامی آنها اینگونه است:
رئیس
ـ دکتر سعید زاهد زاهدانی، دکترای جامعه‌شناسی، عضو هیئت علمی بخش جامعه شناسی دانشگاه شیراز
اعضا
ـ دکتر محمدرضا قانع، دکترای علوم کتابداری و اطلاع‌رسانی، عضو هیئت علمی گروه پژوهشی ارزیابی مرکز منطقه‌ای اطلاع‌رسانی علوم و فناوری و رئیس انجمن علمی کتابداری و اطلاع‌رسانی ایران ـ شاخه فارس
ـ دکتر سوسن جباری، دکترای برنامه‌ریزی درسی، عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز
ـ سید حسین علوی، دانشجوی مقطع دکترای جامعه‌شناسی، دبیر آموزش و پرورش
ـ دکتر ربابه رستمی، دکترای رفتار حرکتی، عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز
ـ دکتر مجید چهارده چریک، دکترای تربیت بدنی، عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز
ـ دکتر مسعود حسین چاری، دکترای روانشناسی تربیتی، عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز
ـ دکتر قربان همتی علمدارلو، دکترای روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی، عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز
ـ دکتر ستاره شجاعی…، دکترای روانشناسی و آموزش کودکان استثنایی، عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز
ـ دکتر حسین جمالی، دکترای فلونشیپ قرنیه، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی شیراز
ـ دکتر نورالله محمدی، دکترای روانشناسی، عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز
ـ دکتر محسن ثالثی، دکترای فیزیولوژی ورزشی، عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز
ـ دکتر حبیب شریف، دکترای ریاضی و جبر، رئیس بنیاد نخبگان استان فارس
ـ دکتر سید مرتضی موسوی، پزشک عمومی، مدیرکل بهزیستی استان فارس
ـ دکتر نوشاد قاسمی، دکترای روانشناسی، معاون پژوهشی دانشگاه آزاد واحد مرودشت
ـ دکتر مجید پاکدامن، دکترای روانشناسی تربیتی، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد قائنات
ـ دکتر محمدهادی صادقی، دکترای حقوق جزا و جرم‌شناسی، عضو هیئت علمی دانشگاه شیراز
ـ دکتر میرمحمود میرنسب، دکترای روانشناسی کودکان استثنایی، معاون آموزشی دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی دانشگاه تبریز
ـ روح‌الله جلیلی، دانشجوی مقطع دکترای جامعه‌شناسی
ـ محمد رامین باستان، کارشناس ارشد شیمی
ـ دکتر سعید قشقایی، دکترای زبان و ادبیات فارسی، عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد فسا
ـ لیلا غزنوی، دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد مشاوره توانبخشی، دبیر آموزش و پرورش استثنایی و معاون اداری ـ مالی موسسه توانگران
ـ دکتر حمیدرضا حسن آبادی، دکترای روانشناسی تربیتی، عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی
ـ دکتر عباسعلی حسین خانزاده، دکترای روانشناسی، عضو هیئت علمی دانشگاه گیلان
ـ دکتر فاطمه نصرتی، دکترای روانشناسی، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران
از نظر تخصص، بیشترین اعضا را رشته روانشناسی تشکیل می‌دهد؛ یعنی حدود دو پنجم و از 25 عضو، ده تن دارای تحصیلات روانشناسی‌اند. شاید به این دلیل محتوای مقالات هم اکثراً این گرایش را دارد. پس از آن تحصیلات جامعه شناسی بیشتر و سه تن می‌باشند. دیگر رشته‌ها مثل ادبیات فارسی، چشم پزشکی، شیمی، ریاضیات، توانبخشی هریک یک تن می‌باشد.
علت تشکیل این تیم و منطق چینش و ترکیب آن را متوجه نشدم چون توضیحی در کتاب یا در روزهای نشست مطرح نشده بود. معمولاً همایش‌ها از ترکیب هیئت علمی یا کمیته علمی دفاع کرده و منطقه و استدلالی را مطرح می‌کنند. مثلاً می‌گویند این افراد به دلیل اینکه بیشترین آثار درباره این موضوع را داشتند، انتخاب شدند یا به دلیل اینکه بیشترین خدمات را داشتند، یا خود آسیب نابینایی یا کم‌بینایی دارند.
یک نکته مهم این است که نامه‌ای در اول کتاب آمده که آقای حسن غمیلو معاون پژوهشی و دبیر کار گروه سازماندهی همایش‌ها مستقر در سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کشور خطاب به دبیر همایش آقای دکتر سعید زاهد زاهدانی می‌نویسد و پس از اعلام موافقت متذکر می‌شود:
لطفاً دستور فرمایید پس از برگزاری همایش، گزارش کاملی از دستاوردهای علمی، ارزیابی شرکت‌کنندگان درخصوص اهداف و کیفیت اجرایی و علمی، تعداد مدعوین و سخنرانان و میزان موفقیت همایش در ارایه راه کارهای عملی و علمی را به صورت مستند تهیه و حداکثر تا یک ماه پس از برگزاری همایش به دبیرخانه کارگروه ارسال نمایید.
چنین گزارشی اگر تهیه و تدوین شده باشد، در ابتدای کتاب هم بیاید مناسب و خوب است.  
تاریخ ثبت در بانک 20 بهمن 1394  
فایل پیوست
تصویر
 
تصویر