کد pr-321  
نام رضا  
نام خانوادگی افشارپور  
وضعیت جسمی فقدان حرکتی  
نوع فعالیت علمی-فرهنگی ، هنری  
زبان فارسی  
تحصیلات دیپلم  
مهارت مسئول امور فرهنگی ـ هنری کارگران استان آذربایجان شرقی در باشگاه کارگران تبریز مشاور امور فرهنگی ـ هنری مدیر کل بهزیستی استان آذربایجان شرقی نویسنده مقالات ادبی ـ هنری در نشریات استانهای ترک زبان و تهران نویسنده چندین نمایشنامه از جمله اولین درام موزیکال تورکی در ایران بنام گجیل قاپیسی که در سال 1370 با بازی «جواد درخشان» و «رضا ناجی» در تالار وحدت داشگاه تبریز به صحنه رفت تشکیل چندین ارکستر مختلف که سرپرستی همگی را خود به عهده داشتم بیمه نمودن تعدادی از هنرمندان گروههای هنری خودم اولین هنرمندان بیمه شده کشور بودند. و و و.....  
اهم فعالیت ها در مقاله ی «ویلچر نشین سرزمین هنر» نوشته ی استاد «سعید مجرد» که در وبلاگ خودم ؛«منیم دونیام» منعکس میباشد نمونه ای از مهاتها درج گردیده است : http://ovshar.blogfa.com/post-36.aspx و نیز مقاله ای در وبلاگ زبان و ادبیات ترکان خراسان بقلم مهندس اسماعیل یالاریان: http://salariyan.blogfa.com/post-2508.aspx و مقاله ای دیگر تحت عنوان «جمع مستان »در وبلاگ «نغمه های غریبانه»: http://mjrad.blogfa.com/ این هنرمند شاعر ، نویسنده و کارگردان در سابقه هنری خود گویندگی رادیو را نیز تجربه کرده است و از صدای دلنشین و تاثیر گذاری نیز برخوردار است. مشاور امور فرهنگی هنری مدیر کل بهزیستی  
کشور ایران  
استان آذربایجان شرقی  
شهر تبریز  
متن زندگی نامه ویلچر نشین سرزمین هنر
متن زیر نوشته ای از سعید مجردی مدیر سایت اینترنتی مغان ارس است که در خصوص رضا افشارپور همکار هنرمند نوشته شده است. افشارپور که یک معلول هنرمند است ، فعالیتهای قابل توجهی در مقوله هنر داشته و با پشتکار و همت خود موفقیتهایی را به دست آورده است. این متن که به مناسبت 12 آذر روز جهانی معلولان نوشته شده بود ، با تاخیر به دفتر نشریه واصل شد. اما به دلیل اهمیت موضوع و تقدیر از این همکار پر تلاش آن را درج می کنیم.
اخیرا در تبریز کتابی تحت عنوان “مکث” منتشر شد که بخشی از آن کتاب 125 صفحه ای به معرفی 36نفر معلولان آذربایجان شرقی می پردازد.در بین این عزیزان هنرمندی می درخشد که اینجانب به چند دلیل پیشنهاد معرفی نامبرده را در آن نشریه مینمایم:
1 ـ نویسنده بخش اعظم این قسمت (35 صفحه) از 125 صفحه را با توجه به فعالیت های فراوان فرهنگی وی به ایشان اختصاص داده است
2 ـ نامبرده کارمند رسمی مدیریت درمان تامین اجتمائی استان است و در درمانگاه شماره یک تبریز خدمت میکند
3 ـ بیمه شدن هنرمندان در ایران برای اولین بار با تلاش نامبرده صورت گرفت. مرحوم استاد عاشیق علی فیض الهی وحید چند روز قبل از فوت در آخرین مصاحبه خود ، در جواب خبرنگاری که پرسیده بود : ـ آیا خبر دارید که اخیرا” عده ای از هنرمندان برای اولین بار توسط مدیر عامل تامین اجتماعی بیمه شده اند ؛ گفت : بیمه شدن هنرمندان را با شادی استقبال کردم ، ولی قبل از ایشان سرپرست و رئیس ما ـ افشارـ که خود از کارمندان تامین اجتمائی است چندین هنرمند را بیمه کرده بود.(متن کامل این مصاحبه چند سال پیش در آتیه تحت عنوان گپی خودمانی با مرحوم عاشیق علی فیض الهی وحید چاپ شد.)
4 ـ از بین بیوگرافی این 36 نفر افشار تنها کسی است که مطالب خود را با استناد ارائه داده است.
اینک با توجه به موارد گفته شده خواهشمند است زندگینامه زیر به مناسبت 12 آذر ( روز جهانی معلولین ) در تامین درج شود.
این نوشته بدون تردید تشریح فرآیند تصمیم و فرآیند شکل گیری شخصیتی قوی و ممتاز است که بدون توجه به نقص عضو و معلولیت خاص که از سیزده سالگی گریبانش را گرفته است ، اکنون مردی 48 ساله و دارای توانایی های برتر است و به فرازهای بلند موفقیت دست یافته است.
چنین بنظر میرسد که رضا افشارپور (افشار) در حالیکه از مشکلات جسمی که مختص معلولان است رنج می برد توانسته است با سوار بر مشکلات به ابتکارات ویژه ای هم در عرصه هنر ، فرهنگ ، و موسیقی دست یابد.
این هنرمند شاعر ، نویسنده و کارگردان در سابقه هنری خود گویندگی رادیو را نیز تجربه کرده است و از صدای دلنشین و تاثیر گذاری نیز برخوردار است.
افشار فرزند محله پل سنگی تبریز در خیابان فارابی دیده به جهان گشود و اکنون آوازه اش به اقصی نقاط کشور عزیزمان ایران و نیز به برخی از کشورهای دیگر رسیده است. در کتاب مکث نویسنده سرکار خانم پروین پناهی که خود دچار ضایعه نخاعی است در باره این هنرمند تبریزی مکثی زیبا کرده است و به تشریح موفقیتهای وی پرداخته و زوایای پیشرفت و رشد وی را ترسیم کرده است.” رضاافشار موسس و بنیانگذار کتابخانه ملی ـ مردمی ، انجمن ادبی و بزرگترین گروه هنری کشور به نام نامی محمد فضولی می باشد”(کتاب مکث – پروین پناهی ص. 61 ).
نمایشنامه طنز ” گجیل قاپیسی ” که به عنوان اولین درام موزیکال دربین ترک زبانان ایران مطرح است، دست آورد فرهنگی این هنرمند تبریزی است که احساس را با هنر تلفیق کرده و به ارزیابی واقعیات پرداخته است.
رضا افشارپور (افشار)شعرایی همانند یالقیز در نغمه های انجمن ، اویاق در فضولی اوجاقی و استاد حاج موسی هریسی نژاد در قصیده فضولی به توصیف این هنرمند توانا چکامه هایی سروده اند. رضا افشارپور در سال 1371 به استخدام مدیریت درمان سازمان تامین اجتماعی درآمد و ماجرای استخدام خودش را در قالب نمایشنامه ای به نام ” آتیلمیش” به روی صحنه آورد. در مکث در این باره نوشته شده است:” نکته جالب توجه این که پس از استخدام پرجنجال وی ، افشار در مراسم روز جهانی معلولین چگونگی استخدام خود را در قالب نمایشنامه ای به نام ” آتیلمیش” در حضور مدیر کل وقت امور درمان تامین اجتماعی استان ( دکتر رضا علویزاده)به صحنه برد.”
این معلول توانا و هنرمند تبریزی در سال 1373 به دلیل تلاشهای خستگی ناپذیرش از دیده ها پنهان نماند و با دعوت بهزیستی استان به سمت مشاور امور فرهنگی هنری مدیر کل بهزیستی منصوب شد.
درباره فعالیتها و تلاشهای فرهنگی و هنری افشار در کتاب مکث در صفحه 72در مصاحبه ایشان با نشریه دانشجویی دنیز چنین آمده است ” تشکیل اولین ارکستر رسمی آذربایجانی ویژه خواهران ، تاسیس اولین گروه موسیقی رسمی عاشیقلار موسوم به ” ساری تئل ” بنیانگذاری کتابخانه مردمی ملا محمد فضولی ، راه اندازی انجمن ادبی فضولی ، ضبط و پخش نمایشنامه تلویزیونی “تولکوناغیلی” مخصوص کودکان با زبان ترکی از سیمای مرکز تبریز و… همه و همه با همت والای فرهیخته فرهنگی و هنرمند دلسوخته این مرزوبوم رضا افشارپور متخلص به افشار انجام پذیرفت. ”
امید که بتوانیم ایستادن را از این مردان نشسته بیاموزیم و در پیچ و خم حجره های علم و دانش و ویلچر نشینان عرصه هنر به پای سخنان حکیمانه ایشان که با تن شکسته اما قلبی استوار و ایمانی محکم در میدان عمل بر زبان جاری می سازند بنشینیم و برخاستن را بیاموزیم.
بدین سان مردان و زنان بزرگی را که بر ویلچرهایشان نشسته اند و به دورنمای روشن حیات امیدوارند در یابیم و از دستانشان بگیریم و نگذاریم شمع وجودشان در هجران توجه ما بتدریج به خاموشی گراید.
منبع : نشریه داخلی سازمان تامین اجتماعی (تامین) ، ص11، ضمیمه شماره 643 ؛ ovshar.blogfa.com
 
تاریخ ثبت در بانک 20 بهمن 1394  
فایل پیوست
تصویر