کد sr-987  
عنوان اول چشم‌اندازهای فقه معلولیت  
نوع کاغذی ، الکترونیک  
مقاله نشریه توان نامه  
شماره پیاپی 4-6  
سال 1393شمسی  
ماه فروردین-شهریور  
شماره صفحه (از) 226  
شماره صفحه (تا) 227  
زبان فارسی  
توضیحات یکی از وظایف دفتر فرهنگ معلولین، مشاوره دادن به آحاد توان‌خواهان است. تاکنون نامه‌ها و تلفن‌های متعدد درباره معلولیت و معلولین در فقه اسلامی دریافت شده است و این طرح‌نامه به منظور توضیح جایگاه معلولیت در فقه اسلامی و تبین ابعاد این موضوع تدوین شد.
فقه معلولین یا فقه معلولیت که در فرهنگ عربی «فقه الاعاقه» نامیده می‌شود ریشه در زمان رسالت و حضور رسول اکرم(ص) دارد. درآن دوره، جنگ‌های متعدد اتفاق افتاد و نیز در حوادث مختلف، عده‌ای نابینا، فلج، بی‌دست و پا شده بودند.
آنان از رسول خدا(ص) درباره وظایفشان در نماز، روزه و دیگر تکالیف می‌پرسیدند. و حضرت وظیفه آنان را توضیح می‌فرمود. این وضعیت در زمان ائمه معصوم(ع) هم تداوم داشت. در دوره غیبت، فقها بر اساس همین روایات، به استنباط احکام و بیان فتاوا پرداختند، و در آثار و کتاب‌های خود به تألیف مسائل و فتاوا اهتمام ورزیدند.
در دوره جدید مسائل مستحدث دیگری پیدا شد؛ مثل اختراع خط بریل، کتاب گویا و ده‌ها مسئله فقهی جدید و مراجع تقلید، نظرات فقهی خود را بیان فرمودند. اما متأسفانه فتاوای ویژه معلولین تا کنون گردآوری نشده، نیز مباحث استدلالی که در لابلای کتب فقهی پراکنده است در یکجا یا ذیل یک موضوع تجمیع نشده است.
فقها و پژوهشگران حوزه فقه در جهان اهل سنت، تا کنون حدود پانصد عنوان کتاب درباره مسائل فقهی معلولین تألیف و منتشر کرده‌اند. نیز در دانشگاه الازهر یا حوزه‌های علمیه و دیگر مدارس اهل سنت موضوع فقه الاعاقه به عنوان یک موضوع درسی مورد توجه است. اما متأسفانه در جهان تشیع با اینکه زمینه‌های بیشتری مهیا بوده، اما کتاب مستقل در باره این موضوع یا تدریس در این باره مشاهده نشده است. امید است حوزه علمیه قم و مدیریت محترم آن و دفاتر مراجع معظم تقلید این مبحث را یک ضرورت جدی تلقی نموده و از تجزیه و تحلیل فقهی موضوعات مرتبط به فقه معلولین پشتیبانی فرمایند.  
تاریخ ثبت در بانک 20 اسفند 1394  
فایل پیوست
تصویر