کد sr-3839  
عنوان اول مهارت های آگاهی واج شناختی، حافظه و درک خواندن در کودکان ناشنوا  
نویسنده مریم مخلصین  
نویسنده فاطمه کسبی  
نویسنده حوریه احدی  
نویسنده فریبا سجودی  
نوع کاغذی ، الکترونیک  
مقاله نشریه کومش  
شماره پیاپی 54  
سال 1393شمسی  
ماه زمستان  
شماره صفحه (از) 128  
شماره صفحه (تا) 135  
زبان فارسی  
توضیحات چکیده:
سابقه و هدف: آگاهی واج شناختی و حافظه فعال در یادگیری مهارت های خواندن و نوشتن نقش اساسی و مهمی دارند. از آن جا که سیستم شنوایی در کسب آگاهی واج شناختی نقش اصلی را بر عهده دارد، لذا در مطالعه حاضر به بررسی و مقایسه این مهارت ها و درک خواندن در کودکان ناشنوا و عادی پرداختیم.
مواد و روش ها: این مطالعه مقطعی روی 20 کودک ناشنوا با افت حسی - عصبی دو طرفه شدید و عمیق و 20 کودک شنوای کلاس دومی شهر کرج انجام گرفت. از هر دو گروه آزمون های درک خواندن، آگاهی واج شناختی، حافظه کلامی و حافظه بینایی به عمل آمد و نمرات دو گروه در هر بخش مقایسه شد. سپس هم بستگی بین نمرات آزمون ها در گروه ناشنوا مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها: نتایج نشان می دهند کودکان ناشنوا در همه موارد به جز حافظه بینایی به طور معناداری ضعیف تر از گروه کنترل عمل کردند (p<0.001). همچنین در گروه ناشنوا بین نمرات درک خواندن با حافظه بینایی و آگاهی واج شناختی هم بستگی مثبتی وجود داشت اما بین حافظه کلامی و هیچ یک از آزمون ها هم بستگی نبود.
نتیجه گیری: کودکان ناشنوا حین خواندن علاوه بر کل خوانی که مبتنی بر حافظه بینایی است، از کدشکنی های واجی نیز استفاده می کردند و مهارت های مذکور با درک خواندن آن ها هم بستگی مثبتی داشت. به نظر می رسد مهارت های آگاهی واج شناختی در این کودکان اغلب از طریق بینایی و نه مهارت های حرکتی مربوط به تولید و حافظه کلامی کسب می شود.

کلید واژه: ناشنوا، آگاهی واج شناختی، حافظه فعال، درک خواندن  
تاریخ ثبت در بانک 20 اردیبهشت 1395  
فایل پیوست
تصویر