کد sr-3698  
عنوان اول بررسی مقایسه ای تأثیر الگوهای صوتی بزرگسالان و ویژگیهای شخصیتی آنان در تصویر سازی ذهنی کودکان نابینا و بینا  
نویسنده پرویز شریفی درآمدی  
نویسنده غلامعلی افروز  
نوع کاغذی ، الکترونیک  
مقاله نشریه مدرس علوم انسانی  
شماره پیاپی 15  
سال 1379شمسی  
ماه تابستان  
شماره صفحه (از) 63  
شماره صفحه (تا) 86  
زبان فارسی  
موضوعات الگوهای صوتی ، تصویرسازی ، ویژگیهای شخصیتی ، نابینا ، بینا  
توضیحات چکیده:
تحقیق حاضر مقایسه تأثیر الگوهای صوتی بزرگسالان و ویژگیهای شخصیتی آنان را در تصویر سازی ذهنی کودکان نابینا و بینا مورد بررسی قرار داده است. نمونه های تحقیق 60 نفر از دانش آموزان پسر در سن 11 تا 12 در پایه پنجم ابتدایی سال 78- 1377 (30 نفر نابینایان آموزشگاه ابابصیر اصفهان و 30 نفر بینا از مدارس همجوار) بوده اند.
برای جمع آوری اطلاعات در مراحل مختلف تحقیق از پرسشنامه شانزده عاملی شخصیت کتل برای بزرگسالان، پرسشنامه خود ساخته مبتنی بر عوامل شانزده گانه شخصیتی کتل و پاره ای از ویژگیهای فیزیکی، نوار ضبط صوت و نوار ویدیویی استفاده شده است. آزمودنیها، پس از گزینش تصادفی به دو گروه تجربی و کنترل تقسیم و براساس ویژگیهای سنی، وضعیت اقتصادی - اجتماعی، پایه تحصیلی و معدل درسی همترازسازی شده اند.
در وهله اول، صدا و تصویر 10 معلم به طور جداگانه در حین گفتن ملا از یک متن واحد معین ضبط شد و سپس توسط پرسشنامه 16 عاملی شخصیتی کتل، عوامل شخصیتی آنها استخراج گردید. بدین ترتیب از میان آنها، 6 معلم که نمرات آنان در برخی از عوامل شخصیتی (عاطفی) بالاتر و پایین تر از میانگین بود، در نظر گرفته شدند. در وهله دوم، یک بار تمام آزمودنیهای نابینا و بینا در معرض شنیدن الگوهای صوتی و یک بار دیگر به منظور کنترل تصاویر ذهنی، فقط آزمودنیهای بینا در معرض دیدن تصویر صاحبان صوت قرار گرفتند. داده های به دست آمده توسط آزمونهای همبستگی پیرسن، تحلیل واریانس یکطرفه، توکی و تحلیل گرسیون چند متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرقتند. یافته ها نشان می دهند: تأثیر الگوهای صوتی بزرگسالان و ویژگیهای شخصیتی آنان در تصویرسازی ذهنی نابینایان و بینایان متفاوت است. کودکان بینا و نابینا در تصویرسازی ذهنی، تابع یک الگوی واحد نیستند، بدین معنا که کودکان نابینا ارتجالاً از حس شنوایی (تمرکز شنیداری") و کودکان بینا از حس بینایی بهره می جویند و این تأثیر بیشتر متوجه عوامل عاطفی شخصیت همچون A(گرمی)، E(تسلط)، F(سرزندگی)، I(حساسیت)، L(خوش بینی)، H(جسارت)، O(اعتماد به خود)، Q4(تنش) است. به علاوه بین تصاویر ذهنی کودکان بینا و نابینا از سایر عوامل، یعنی B(هوش)، C(پایداری هیجانی)، G (اخلاقی)، M(عمل گرایی)، N(ملاحظه کاری)، Q1(محافظه کاری)، Q2(متکی به خود)، Q3(خود نظم دهی) تفاوت مشاهده نشد. همچنین تجسمات ذهنی بینایان با دیدن تصویر صاحبان صوت در مقایسه با نابینایان با شنیدن لحن صدای بزرگسالان از ویژگیهای فیزیکی، قد، وزن، سن، زیبایی برتر و منطبق بر واقعیت است. در خاتمه، معلوم گردید تصاویر ذهنی خوشایند نابینایان از الگوهای صوتی بزرگسالان به 8 عامل (عاطفی) فوق الذکر در آنان مربوط است که این امر خود نشان می دهد بین تصاویر ذهنی خوشایند نابینایان با پاره ای از مولفه ای عاطفی بزرگسالان - به واسطه شنیدن الگوهای صوتی آنها - رابطه معنا داری وجود دارد.

کلید واژه: الگوهای صوتی، تصویرسازی، ویژگیهای شخصیتی، نابینا، بینا  
تاریخ ثبت در بانک 19 اردیبهشت 1395  
فایل پیوست
تصویر