کد sr-3501  
عنوان اول نیازهای اطلاعات بهداشتی نابینایان ایران  
نویسنده حسن صیامیان  
نویسنده محمد حسن زاده  
نویسنده فاطمه نوشین فرد  
نویسنده نجلا حریری  
نوع کاغذی ، الکترونیک  
مقاله نشریه مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران (نامه دانشگاه)  
شماره پیاپی 93  
سال 1391شمسی  
ماه مهر  
شماره صفحه (از) 75  
شماره صفحه (تا) 85  
زبان فارسی  
توضیحات چکیده:
سابقه و هدف: اطلاعات نقش مهمی در افزایش آگاهی و دانش افراد دارد. افراد برای کمک به بهبود سلامتی و تداوم آن نیاز به اطلاعات دارند. اطلاعات نقش اساسی در کمک، حمایت و افزایش مراقبت اجتماعی بهداشتی افراد، به ویژه، در جامعه اطلاعاتی در قرن 21 دارد. از آغاز تمدن بشری اطلاعات و استفاده از آن یکی از پدیده های مهم به شمار می آید. دسترسی به اطلاعات و اشاعه آن برای برنامه ریزی در محدوده مراقبت های بهداشتی و اجتماعی امری مهم و ضروری است. با توجه به این که اطلاعات همیشه در دسترس و مطابق با نیازهای گروه های خاص به ویژه نابینایان نیست، کتابخانه های عمومی و مراکز اطلاع رسانی همواره در راستای تامین نیازهای اطلاعاتی، گسترش فرهنگ، ارتقا علم و دانش مطرح هستند. این مطالعه با هدف بررسی نیازهای اطلاعات بهداشتی نابینایان ایران انجام شده است.
مواد و روش ها: در یک مطالعه پیمایشی-تحلیلی جهت بررسی از نابینایان کشور (10 استان)، 384 نفر نابینا (252 نفر مرد (65.6 درصد) و 132 نفر زن (34.4 درصد) به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب و نیازهای اطلاعات بهداشتی آنان با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته در سه قسمت مشتمل بر مشخصات جمعیت شناسی نابینایان (10 مشخصه) و نیازهای اطلاعات بهداشتی (16 سوال)، منابع اطلاعاتی مورد استفاده در (15 گویه) با مصاحبه ساختار یافته بررسی شد. سپس داده ها با استفاده از آزمون های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: در این مطالعه 384 نفر شامل، بودند. بین نیازهای اطلاعات بهداشتی نابینایان با توجه به جنسیت، سن، تاهل، مدرک تحصیلی، شغل، مرحله درمانی، سابقه یا عدم سابقه نابینایی در خانواده، زمان نابینایی، استان محل زندگی و نحوه زندگی (به تنهایی یا با خانواده) اختلاف معنی داری وجود ندارد، بین نیازهای اطلاعات بهداشتی نابینایان بهداشتی با توجه به تحت نظر پزشک بودن/نبودن، نوع ناتوانی و محل سکونت (شهر-روستا) اختلاف معنی داری وجود دارد.
استنتاج: نتایج این پژوهش می تواند به مسوولان و مدیران در برنامه ریزی جهت انتخاب، گردآوری، سازماندهی اطلاعات بهداشتی و ارائه آن ها درکتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی کمک نماید تا اطلاعات بهداشتی را در قالب مورد نیاز آن ها به روز نموده و در تامین نیازهای اطلاعات بهداشتی آنان کمک موثر و شایانی نماید.

کلید واژه: نیازسنجی، نیازهای اطلاعاتی، اطلاعات بهداشتی، نابینایان، ارتقا سطح سلامت  
تاریخ ثبت در بانک 17 اردیبهشت 1395  
فایل پیوست
تصویر