کد sr-22885  
عنوان اول آرا و نظرات علی بن عباس اهوازی پزشک نامدار فرهنگ و تمدن اسلام (مقاله مروری)  
نویسنده سعید چنگیزی آشتیانی  
نوع کاغذی  
مقاله نشریه پژوهش در پزشکی  
شماره پیاپی 3  
سال 1390شمسی  
ماه پاییز  
شماره صفحه (از) 125  
شماره صفحه (تا) 134  
زبان فارسی  
موضوعات علی بن عباس اهوازی، فن کامل پزشکی، تاریخ پزشکی  
متن سابقه و هدف: ابوالحسن علی بن عباس اهوازی از پزشکان برجسته قرن چهارم هجری بوده که در غرب به هالی عباس مشهور است. وی در شهر اهواز جنوب غربی ایران نزدیک جندی شاپور به دنیا آمد. اهوازی بر اساس مشاهدات علمی خود کتاب کامل الصناعه الطبیه معروف به الملکی را که از ارکان منابع طبی است تالیف نمود که رهگشای بسیاری از دانشمندان بعد خود گردید. وی در سال 384 هجری (994 میلادی) وفات یافت.
روش بررسی: پژوهش حاضر یک مطالعه مروری می باشد که در آن سعی شده است تا از طریق جستجوی دستی و الکترونیکی با استفاده از کلید واژه های مناسب در سایت های اینترنتی و سایر سایت های معتبر به سوال محوری پژوهش که همان بررسی نقش اهوازی در تاریخ پزشکی می باشد، پاسخ داده شود.
یافته ها: بر اساس بررسی متون، اهوازی انسانی سخت کوش بود که در عرصه پزشکی درمان ها و معیارهای تشخیصی جدیدی را پیشنهاد نموده است. وی از پیروان اصلی مکتب بقراط بوده و نظریات وی تاثیر مهمی بر روی ابن سینا داشت. هالی عباس در زمینه چشم پزشکی، جراحی و ابزار آلات آن، اعصاب، سرطان، تنظیم خانواده، قلب و ساختمان آن، ساختار عروق و بسیاری از موضوعات پزشکی دیگر نظریات معتبری ارایه نمود که در عرصه تاریخ پزشکی راهگشای سایر پزشکان بوده و نظریات وی تا حدود زیادی با علم امروز هم خوان می باشد.
نتیجه گیری: با توجه به یافته های مطالعه حاضر، اهوازی از جمله پزشکان برجسته ای بوده که خدمت به سزایی به طب اسلامی و دنیای پزشکی کرده است. وی توانسته است خلاصه ای از عقاید و افکار طبی دوران خودش را با وضوح کامل و تجویزهای دارویی بیان دارد که مطابقت زیادی با علم کنونی داشته است و از جمله افتخارات طب سنتی و هویت پزشکی ایرانی می باشد.  
تاریخ ثبت در بانک 2 دی 1397  
فایل پیوست
تصویر