کد sr-18181  
عنوان اول اثر بخشی بیوفیدبک بر بهبود فلج حرکتی اندام تحتانی سمت مبتلا در بیماران مبتلا به سکته ی مغزی ایسکیمیک و هموراژیک  
نویسنده مهناز شیرانی  
نویسنده کریم عسگری  
نویسنده محمدرضا نجفی  
نوع کاغذی  
مقاله نشریه مجله پزشکی ارومیه  
شماره پیاپی سال 28، شماره 11  
سال 1396شمسی  
ماه بهمن  
شماره صفحه (از) 698  
شماره صفحه (تا) 707  
زبان فارسی  
موضوعات بیوفیدبک الکترومیوگرافی ، فلج حرکتی ، اندام تحتانی ، سکته مغزی – ایسکمیک ، هموراژیک  
متن پیش زمینه و هدف: سکته مغزی مهم ترین عامل در ایجاد ناتوانی و معلولیت در افراد بالغ می باشد. اغلب بیماران سکته ای، دوباره به طور مستقل می توانند به فعالیت های حرکتی خود ادامه دهند؛ درحالی که مشکلات حرکتی درنتیجه اختلال تعادل و ضعف حرکتی است، در این افراد ادامه می یابد. استفاده از روش های درمانی موثر جهت بهبود ناتوانی این بیماران ضروری است. ازاین رو پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی بیوفیدبک بر بهبود شدت فلج حرکتی عضلات اندام تحتانی بیماران مبتلا به سکته مغزی ایسکیمیک و هموراژیک انجام شد.
مواد و روش کار: پژوهش بر پایه ی طرح خط پایه چندگانه با ورود پلکانی به درمان اجرا شد. نمونه ی این پژوهش 4 نفر از بیماران مبتلا سکته مغزی ایسکیمیک و هموراژیک بود. روش نمونه گیری در این پژوهش نمونه گیری هدفمند بود. برای نمونه گیری، نخست به کمک مصاحبه با متخصص مغز و اعصاب و همچنین بررسی پرونده های بیماران، افراد مبتلا به سکته مغزی ایسکیمیک و هموراژیک مشخص شدند. و 4 نفر (2 بیمار سکته مغزی ایسکمیک و 2 بیمار سکته مغزی هموراژیک) به تصادف به عنوان نمونه انتخاب شدند. بیماران طی 20 جلسه به صورت یک روز در میان تحت درمان قرار گرفتند. به منظور بررسی میزان فلج حرکتی از مقیاس نمره دهی شدت فلج حرکتی و برای ارزیابی حرکت کردن از دستگاه بیوفیدبک استفاده شد. اطلاعات حاصل از آزمون ها و همچنین درمان، جمع آوری گردید. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نمودار پلکانی استفاده شد.
یافته ها: نتایج تحلیل دیداری نمودارها حاکی از تفاوت معنی دار در بین موقعیت مداخله و خط پایه برای هر 4 آزمودنی در متغیر شدت فلج حرکتی اندام تحتانی (PND 60 درصد برای آزمودنی 1، 80 درصد برای آزمودنی 2 و 3 و 40 درصد برای آزمودنی 4) بود. به بیان دیگر، میزان تونیسیته عضلانی افراد نمونه پس از مداخله افزایش یافته بود. همچنین در موقعیت پیگیری (1 ماه و یک هفته بعد) این میزان در افراد حفظ شده بود.
بحث و نتیجه گیری: نتیجه پژوهش حاضر نشان داد که درمان بیوفیدبک الکترومیوگرافی بر تونیسیته عضلانی اندام تحتانی بیماران سکته مغزی ایسکمیک و هموراژیک موثر بوده است.


کلیدواژگان: واژه های کلیدی:بیوفیدبک الکترومیوگرافی، فلج حرکتی، اندام تحتانی، سکته مغزی – ایسکمیک، هموراژیک  
تاریخ ثبت در بانک 17 فروردین 1397