کد cf-1198  
عنوان جشنواره سوره عَبَسَ  
سخنران سید رضا حسینی امین  
سخنران علی اکبر جمالی  
مدیر محمد نوری  
افراد برگزیده منصور شادکام  
افراد برگزیده رضا احیایی  
افراد برگزیده معصومه سبحانی  
افراد برگزیده اعظم طیبی  
افراد برگزیده ابوالفضل قاسمی  
افراد برگزیده سید محسن حسینی طه  
افراد برگزیده عصمت باقریان  
افراد برگزیده الهام رشیدی  
افراد برگزیده مهدی صادقی  
افراد برگزیده سیدحسین طباطبائی  
تاریخ 1393/04/20شمسی  
برگزار کننده دفتر فرهنگ معلولین  
محل برگزاری بیست و دومین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم تهران  
توضیحات این جشنواره به روش مسابقه نوشتن مطالب پیرامون سوره عبس در جمعه 20 تیرماه (13 رمضان) در محل غرفه دفتر فرهنگ معلولین در بیست و دومین نمایشگاه بین المللی قرآن کریم تهران برگزار شد و به ده نفر از برترین نوشته‌ها جوایز نفیسی توسط هیئت داوران اختصاص یافت و توسط رئیس شورای شهر جناب آقای مسجد جامعی و معاون قرآن و عترت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی جناب آقای حشمتی اهداء گردید.
ویژگی‌های این جشنواره چند نکته مهم است:
1- این مسابقه برای کشف استعدادهای درخشان توان خواهان و مددجویان عزیز در سراسر کشور بود و با مطالعه دقیق اوراق دریافت شده، از معلولین نخبه بیشتری برای تولید محصولات مرکز استفاده می‌شود و هم تولیدات بازنگری، تکمیل و تصحیح خواهد شد.
2- این مسابقه راهی برای افزایش مهارت‌های ذهنی و نویسندگی شرکت کنندگان است و جامعه معلولین را ترغیب می‌کند درباره موضوعات مختلف اطلاعات کسب کنند و مهارت‌های خود را افزایش دهند.
3- این مسابقه با هدف گسترش مفاهیم و آموزه‌های قرآنی و دینی در جامعه معلولین کشور برگزار شد. بر اساس تجارب موجود اگر هر توان خواه در هر سال در چهار مسابقه شرکت کند، دانش، اطلاعات و مهارت‌های او چندین برابر افزایش می‌یابد و نیز رفتارها و کل شخصیت او مطلوب‌تر و پیشرفته‌تر خواهد شد.
4- اما هدف بسیار مهم دفتر فرهنگ معلولین از اجرای این جشنواره مسابقه توجه همه آحاد جامعه از مردم تا مسئولین ارشد و مدیران و نیز خود معلولین به این نکته که قرآن کریم مدافع و یاور و پشتیبان آنان بوده و هست. زیرا سوره عبس که گاه آن را سوره اعمی (نابینا) نامیده‌اند مهم‌ترین متن دینی در همه ادیان است که در آن از معلولین دفاع جدی شده است.
5- معرفی معلولین نخبه به همگان و توجه مدیران دولتی به وضعیت معلولین هدف دیگر این جشنواره بوده است. زندگینامه و عکس افراد شرکت کننده و افراد برتر در یک فصل مستقل برای همه نهادهای فرهنگی و معلولیتی جهان ارسال خواهد شد.
6- بالاخره آخرین هدف از برگزاری این جشنواره ابلاغ پیام قرآنی در دفاع از معلولین به همه جهان از زبان و به قلم خود معلولین. یعنی اوراق دریافت شده به ویژه اوراق برتر در یک کتاب به چند زبان منتشر می‌شود.
شرایط ثبت نام و شهرهای شرکت کننده
از یک ماه قبل اعلام شد هر کس می‌خواهد در این جشنواره شرکت نماید ثبت نام نماید. آخرین مهلت برای ثبت نام سه شنبه 17 تیرماه اعلام شد. ثبت نام در این مسابقه شرایط خاصی نداشت. فقط باید معلولیت شرکت کننده از طریق کارت بهزیستی یا هر مدرک دیگر احراز می‌شد. شرط دوم این بود که بتوانند شعری یا مطلبی درباره این سوره بنویسند یا به دستیارشان بگویند تا بنویسد.
پس از گذشت دو هفته متوجه شدیم به دلیل ماه مبارک رمضان و مشکل تردد و سفر، آمدن افراد از شهرهای دور بسیار مشکل است. از اینرو اعلام کردیم برای شهرهای دورتر از تهران، بعداً مسابقه از طریق شبکه مجازی اعلام می‌کنیم و فقط معلولین تهران و شهرهای اطراف ثبت نام نمایند. در مجموع حدود پانصد نفر مراجعه کننده داشتیم و از بین آنان دویست نفر ثبت نام شدند، نیز قرار شد روز جمعه به صورت گروهی تشریف بیاورند و هزینه حمل و نقل و تردد را دفتر فرهنگ معلولین بپردازد.
دویست نفر از معلولین نخبه از شهرهای کرج، شهریار، تهران، اصفهان، دماوند، طالقان، آبیک، قم و کاشان روز جمعه 20 تیرماه تجمع کردند و نخستین مسابقه قرآنی حضوری را شکل دادند.
محتوای مسابقه
سوره عبس و 13 آیه نخست آن که مستقیماً به معلولین مرتبط است، از نظر قرائت، حفظ، تجوید، تفسیر، شعر و ادبیات و هنر به مسابقه گذاشته شد. قرار شد قرائت و تجوید و حفظ را در یک مسابقه مستقل دیگر اعلام کنیم و این مسابقه فقط، درک و فهم از محتوای این سوره را نشان دهد. از اینرو اعلام شد، هر شخصی حداقل سه بیت شعر، یا پنج سطر نثر منظوم یا ده سطر تحلیل محتوایی بنویسد به مرحله داوری می‌رود.
این برنامه با استقبال خوبی مواجه شد و نابیناها به کمک دستیار متن‌هایشان را بر روی برگه‌های مسابقه نوشتند.
آغاز مسابقه
پس از اطعام و افطاری مسابقه در ساعت 21 آغاز شد. نخست مجری برنامه توضیحات لازم را گفت و در ساعت 22 اوراق مخصوص پخش شد. در زمانی که شرکت کنندگان مشغول نوشتن بودند، گروه سرود نابینایان تهران، سرود زیبایی اجرا کرد، سپس گروه سرود ناشنوایان قم آمد و برنامه زیبایی داشتند بطوری که همه را تحت تأثیر قرار دادند.
ساعت 23 اوراق جمع آوری شد و نزد داوران برده شد.
داوری
داوران این مسابقه عبارت بودند از حجت الاسلام سید رضا حسینی امین، دکتر نجله خندق، آقایان علی اکبر جمالی، محمد نوری، اباذر نصر.
4 نفر ناظر یعنی ملیحه موسوی، واحدی، حسینی و معتمدی هم حضور داشتند.
آقای جمالی و خانم خندق چون نابینا بودند با دستیار کار کردند و در واقع امضای خود را واگذار نمودند.
به سرعت و با دقت اوراق مطالعه و نمره‌گذاری شد و بالاخره ده نفر برگزیده شدند.
اعطای تقدیرنامه و جوایز
ده نفر به عنوان برگزیده جشنواره قرآنی عبس معرفی و تجلیل شدند. منصور شادکام، رضا احیایی، معصومه سبحانی، اعظم طیبی، ابوالفضل قاسمی، سیدمحسن حسینی طه، عصمت باقریان، الهام رشیدی، مهدی صادقی و سیدحسین طباطبائی به عنوان برگزیدگان جشنواره قرآنی عبس معرفی شدند. تقدیرنامه‌ها همراه یک جلد قرآن کریم و مبلغ یک میلیون و پانصد هزار ریال وجه به صورت کارت هدیه از طرف حجت الاسلام والمسلمین سید جواد شهرستانی برای این افراد تخصیص یافته بود و توسط آقایان حشمتی و مسجد جامعی و سید رضا حسینی امین تقدیم برگزیدگان شد.
تجربیات و نکته‌ها
معلولین عزیز و نهادهای معلولیتی نشان دادند با حداقل امکانات و کوچکی فضای محل برگزاری نیز می‌توانند بزرگترین رخدادها را بیافرینند. مسئولین عالی مقام در این جلسه به نظم، درایت و استعدادهای این افراد بیش از پیش واقف شدند و اقرار می‌فرمودند باید برای آنان کارهای جدی‌تر انجام شود.
 
تاریخ ثبت در بانک 21 فروردین 1395  
فایل پیوست
تصویر