کد co-4487  
عنوان مجتمع آموزشی نابینایان نرجس  
نوع خصوصی  
دامنه فعالیت استانی  
زبان فارسی  
تلفن 021-22948600  
کشور ایران  
استان تهران  
نشانی خیابان رسالت، خیابان بنی هاشم، بالاتر از تالار ساق دوش، بوستان دهم شرقی، مجتمع نابینایان نرجس  
کد پستی 1667634711  
درباره اطلاعات مندرج در این گزارش تا سال 1378 را پوشش می‌دهد و بر مبنای مقاله‌ای از ایران دخت عزیزی در کتاب استانداردهای ملی خدمات کتابخانه‌ای برای نابینایان (ص 89-100) و دیگر تحقیقات میدانی و پرسش نامه‌ای است که در دفتر فرهنگ معلولین کار شده است.

کتابخانهمجتمع آموزشی نابینایان دخترانه نرجس
سرپرست: سیما فاضل، دیپلم
تاریخ: 20/10/78
تعداد کتاب: 500 جلد بریل
تعداد نوار، 150 حلقه
سال تأسیس: 1359
تعداد کارمندان: یک نفر
موضوع مجموعه: آموزشی
تلفن: 2948583-2948600
نشانی: تهران، خیابان پاسداران، انتهای گلستان یکم

-----------------

مجتمع نابینایان نرجس
از مهرماه 1358 سومین آموزشگاه نابینایان تهران در مجتمع آموزش استثنایی پاسداران (ویژه ناشنوایان و عقب‌ماندگان ذهنی که در حال حاضر مجتمع شهید صیاد شیرازی نام گرفته است) تأسیس شد. این آموزشگاه فعالیت اولیه خود را با حدود 50 دانش‌آموز دختر و پسر در مقطع ابتدایی آغاز کرد. برنامه‌های آموزشی و پرورشی این مرکز، زیر نظر اداره کل آموزش استثنایی وزارت آموزش و پرورش و با همکاری گروهی از مربیان متخصص کودکان استثنایی انجام گرفت. فعالیت این مرکز به شکل روزانه بوده است. از مهر 1359 دانش‌آموزان نابینای مرکز فوق از دانش‌آموزان ناشنوا و عقب‌مانده ذهنی جدا شدند و دانش‌آموزان پسر به مجتمع نابینایان شهید محبی و دختر به مجتمع نابینایان دخترانه نرجس انتقال یافتند. حدود 150 دانش‌آموز دختر که از آموزشگاه‌های شهید محبی و دکتر خزائلی به این مرکز انتقال یافته بودند، در کلاس‌های ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان به تحصیل مشغول شدند.
در حال حاضر این مجتمع تنها مرکز شبانه‌روزی دخترانه نابینا در استان تهران است که کلاس‌های درسی، هنری، کتابخانه و آزمایشگاه دارد. مقطع ابتدایی علاوه بر کلاس‌های درس، دارای 2 کلاس آمادگی و 4 کلاس ویژه کودکان چند معلولیتی است. کادر آموزشی این مقطع شامل 18 مربی متخصص است که دوره‌های استثنایی را گذرانده و مدرک تحصیلی کاردانی و بالاتر دارند. شایان توجه است که دانش‌آموزان مقطع ابتدایی این مجتمع از مربیان تحرک و جهت‌یابی و موسیقی نیز استفاده می‌کنند. در این مجتمع در دوره راهنمایی، دبیرستان و پیش‌دانشگاهی، 90 دانش‌آموز به تحصیل مشغولند.
دانش‌آموزان ساکن تهران به صورت روزانه و دانش‌آموزانی که در شهر، روستا یا محل اقامت آنان مراکز آموزش استثنایی وجود ندارد به صورت شبانه‌روزی از برنامه‌های آموزشی این مجتمع استفاده می‌کنند. دانش‌آموزان شهرستانی از طریق سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور به اداره استثنایی شهر تهران معرفی می‌شوند و پس از طی مراحل قانونی برای ثبت‌نام به این مجتمع مراجعه می‌کنند.
از دیگر فعالیت‌های آموزشی، رفاهی و توانبخشی این مرکز می‌توان به این موارد اشاره کرد: کلاس‌های آموزش و تفسیر قرآن، آموزش موسیقی، سرود و تواشیح، آموزش آشپزی، آموزش تلفن، برنامه آموزش خانواده، خوابگاه، سالن ورزشی، سالن اجتماعات، کارگاه حرفه‌وفن، آزمایشگاه علوم، فیزیک و شیمی، کتابخانه بریل و بینایی، اتاق بهداشت، سلف سرویس و ناهارخوری، نمازخانه، تلفنخانه، برگزاری اردوهای یک یا چند روزه و فعالیت‌های ورزشی داخل یا خارج از مجتمع.
مجتمع نابینایان دخترانه نرجس زیر نظر سازمان آموزش و پرورش استثنایی کشور و آموزش و پرورش استثنایی شهر تهران اداره می‌شود. بخشی از هزینه‌های مجتمع نیز از طریق کمک‌های مردمی تأمین می‌گردد و ارائه کلیه خدمات به دانش‌آموزان به صورت رایگان است. ذکر این نکته لازم است که در حدود نیمی از دبیران این مجتمع نابینا هستند. هم اکنون این مجتمع در انتهای خیابان گلستان پنجم، خیابان پاسداران واقع شده است.

منبع: تحول روانی: آموزش و توانبخشی نابینایان، محمدرضا نامنی و افسانه حیات روشنایی و فریده ترابی‌میلانی، تهران، سمت، 1389، ص 338-339.

 
تاریخ ثبت در بانک 27 اردیبهشت 1395