کد co-4435  
عنوان مجتمع نابینایان شهید محبی  
نوع خصوصی  
دامنه فعالیت استانی  
زبان فارسی  
تلفن 021-44072200  
کشور ایران  
استان تهران  
نشانی فلکه دوم صادقیه، خیابان آیت ا... کاشانی، روبروی پمپ بنزین، پ172  
درباره کتابخانه این مجتمع در 1343 در تهران تأسیس شد. در حدود 32 از کتاب‌های درسی کل کشور در این کتابخانه به خط بریل چاپ می‌شود. موجودی این کتابخانه 7000 جلد کتاب بریل و 5000 حلقه نوار است.
-----------
اطلاعات مندرج در این گزارش تا سال 1378 را پوشش می‌دهد و بر مبنای مقاله‌ای از ایران دخت عزیزی در کتاب استانداردهای ملی خدمات کتابخانه‌ای برای نابینایان (ص 89-100) و دیگر تحقیقات میدانی و پرسش نامه‌ای است که در دفتر فرهنگ معلولین کار شده است.

مجتمع آموزشی نابینایان شهید محبی، کتابخانه گویا و بریل
سرپرست: ماهرخ نیکخواه، دیپلم (گویا)، صفایی، دیپلم (بریل)
تاریخ: 5/8/1378
تعداد کتاب: 7000 جلد بریل
تعداد نوار: 5000 حلقه
سال تأسیس: 1343
تعداد کارمندان: 3 نفر
تلفن: 4072200-4074666-4072282
نشانی: تهران، فلکه دوم صادقیه، بزرگراه آیت الله کاشانی، پلاک 148، کدپستی 14818

----------------

در آبان‌ماه سال 1340 احداث مجتمع نابینایان شهید محبی آغاز شد و از مهر 1343 فعالیت‌های آموزشی آن با پانزده دانش‌آموز خردسال و هجده دانش‌آموز بزرگسال که تحصیلات ابتدایی را در کانون آموزش رودکی به پایان رسانده بودند، آغاز گردید. از جمله مهم‌ترین فعالیت‌های اولیه این مرکز، تهیه وسایل ویژه نابینایان از سایر کشورها، اعزام مربیان به خارج از کشور به منظور تحصیل و کسب تخصص در امر آموزش و پرورش نابینایان و تشکیل کلاس‌های هنری و کارگاه‌های حرفه‌ای (مانند نجاری برس‌سازی، بافندگی و کارهای دستی) بود. تا مهر 1357 این مرکز را هیئت مدیره به طور مستقل اداره می‌کرد و دارای بودجه اختصاصی بود که از سوی برخی سازمان‌ها و نهادهای دولتی تأمین می‌شد. پس از آن بودجه مرکز از طریق سازمان برنامه و بودجه تأمین و اداره آن بر عهده وزارت آموزش و پرورش گذاشته شد. از فروردین 1359 این مرکز به طور کامل زیر نظر دفتر کل آموزش استثنایی وزارت آموزش و پرورش قرار گرفت. در حال حاضر بخشی از هزینه‌های آن از طریق کمک‌های مردمی تأمین می‌شود و کلیه هزینه‌های دانش‌آموزان بر عهده مجتمع می‌باشد.
در حال حاضر مجتمع مذکور، بزرگترین مجتمع آموزشی نابینایان در ایران و دارای کلاس‌های درس، کلاس‌های امور فرهنگی، دینی، کتابخانه و آزمایشگاه است. در مقطع ابتدایی مجتمع، علاوه بر کلاس‌های آمادگی کودکان نابینا، کلاس‌های آمادگی ویژه کودکان «چند معلولیتی» نیز دایر شده است. در این مجتمع مقاطع تحصیلی راهنمایی و دبیرستان نیز وجود دارد و دانش‌آموزانی که در شهر، روستا یا محل سکونتشان به مراکز آموزشی دسترسی ندارند، به صورت شبانه‌روزی و بقیه به صورت روزانه از کلاس‌های مجتمع استفاده می‌کنند. شایان ذکر است که بعضی از معلمان این آموزشگاه نیز نابینا هستند.
از دیگر فعالیت‌های آموزشی، رفاهی و توانبخشی این مرکز می‌توان به برنامه آموزش خانواده، آموزش موسیقی، اردوهای تابستانی، مسابقات ورزشی، خوابگاه، سالن ورزش، سالن اجتماعات و سالن غذاخوری اشاره کرد.
هم اکنون مجتمع نابینایان شهید محبی در تهران، ابتدای بزرگراه آیت الله کاشانی بعد از فلکه دوم صادقیه واقع شده است.

منبع: تحول روانی: آموزش و توانبخشی نابینایان، محمدرضا نامنی و افسانه حیات روشنایی و فریده ترابی‌میلانی، تهران، سمت، 1389، ص337.

 
تاریخ ثبت در بانک 27 اردیبهشت 1395