کد co-4433  
عنوان کتابخانه عمومی حسینیه ارشاد (بخش نابینایان)  
نوع خصوصی  
دامنه فعالیت استانی  
زبان فارسی  
تلفن 021-22894004-7  
کشور ایران  
استان تهران  
نشانی خیابان دکتر علی شریعتی، بالاتر از سه راه ضرابخانه، پ11، بخش نابینایان  
کد پستی 19477-13133  
درباره واحد نابینایان کتابخانه عمومی حسینیه ارشاد در سال 1372 شروع به کار کرد. از آن سال استودیویی در بخش راه‌اندازی و در آن کتاب‌های چاپی بر روی کاست و به صورت گویا تولید گردید که این امر تاکنون نیز ادامه داشته است.
فعالیتهای بخش نابینایان کتابخانه عمومی حسینیه ارشاد از سال 1372ش با هدف تعمیم فعالیتهای کتابخانه به کلیه نابینایان، صرف نظر از ویژگیهای جسمی و حسی آنان آغاز به کار کرد. در ابتدا کتب از طریق گویندگان روی نوارهای کاست ضبط شده و در اختیار کاربران نابینا قرار میگرفت، اما در ادامه با تحول در فناوری ضبط و تکثیر کتب گویا، هم اکنون این کتب، به شکل CD صوتی تولید و در اختیار اعضاء بخش قرار میگیرد.
تجهیزات بخش نابینایان در سال 1381 بازسازی شده و در آن سال این بخش به رایانه و نرم افزارهای ویژه کاربری نابینایان مجهز شد. نمایشگرهای بریل برای کارکنان نابینای بخش و اعضاء فراهم شد، که بوسیله آن مطالب موجود بر روی نمایشگرهای عادی رایانه به صورت بریل دریافت میشوند. از سال 1386 نمایشگر بهدید، ویژه نمایش اطلاعات به صورت درشتنمایی برای بهرهبرداری افراد کمبینا به امکانات بخش افزوده شد. بخش نابینایان این مرکز شامل قسمت‌های زیر است:
1. مخزن: بیش از 2000 عنوان کتاب گویا و بیش از 350 عنوان کتاب بریل، پشتوانه علمی بخش را تشکیل میدهد. 2. استودیو: در این بخش امکان تولید کتب گویا فراهم آمده است که در آغاز ضبط کتب به شکل آنالوگ و با دستگاههای ضبط صوت، انجام میگرفت که در ادامه روند بروز رسانی فناوری ضبط و تکثیر کتب گویا در بخش، از رایانه و نرمافزارهای ویژه صدابرداری استفاده شد.
روند ضبط کتب گویا: ضبط کتب توسط گویندگان افتخاری و حقالزحمهای بخش، صدابرداری توسط صدابردار و کنترل و تدوین نهایی توسط مصحح بخش و انجام امور تخصصی پردازش فنی اطلاعات و آرشیو سازی کتب. با حذف صدابردار و استفاده گویندگان از نرمافزارهای حرفهای صدابرداری و تصحیح همگام با افزایش کمی تولید کتب، بهینه سازی کیفیت ضبط آغاز شده است.
منابع جدید تهیه شده در این بخش به صورت هفتگی فهرستنویسی، ورود اطلاعات و آمادهسازی میشوند و عناوین آنها در برد تازهها قرار میگیرد. پس از ورود اطلاعات کتب ضبط شده به سیستم امانت، امکان استفاده کاربران از محصولات بخش فراهم میآید.
خدمات بخش: 1. امکان عضویت در این بخش و امانت منابع گویا و بریل، برای نابینایان و کم بینایان سراسر کشور. 2. انجام کلیه امور جستجو، امانت، برگشت و تمدید به وسیله رایانه. 3. امانت منابع به صورت حضوری و پستی برای اعضاء، همچنین امکان استفاده کلیه اعضاء کتابخانه از منابع گویا.
خدمات ویژه بخش: 1. خبرنامه گویا: گویاسازی خبرنامه داخلی کتابخانه در استودیو که در آن اطلاعات تخصصی بخش هم لحاظ میشود. 2. جلسات کتابخوانی: برگزاری دوره‌های آموزشی مختلف و کلاسهای گوناگون از جمله کتابخوانی. 3. ترغیب گروههای مختلف نابینایان، از جمله کودکان و نوجوانان به کتابخوانی از طریق حضور دستاندرکاران بخش نابینایان در مدارس، انجمنها، مراکز آموزشی نابینایان و معرفی خدمات این بخش. 4. برگزاری دورههای ترویج و تشویق به مطالعه از جمله طرح کتابخوان نمونه. 5. تولید کتاب بریل: این بخش از مهرماه سال 1386 قادر به تولید کتاب‌های بریل گرید. در حال حاضر کلیه منابع مورد نیاز و تایید شده، توسط اپراتور قسمت تایپ و آماده چاپ شده و به وسیله دو چاپگر بریل که در بخش قرار دارند چاپ و پس از صحافی در اختیار اعضا قرار میگیرد.
خدمات این بخش برای نابینایان سراسر کشور که عضو کتابخانه هستند به انجام می‌رسد و عضویت این عزیزان رایگان است. برای نابینایانی که در شهرستان زندگی می‌کنند، منابع از طریق پست بدون پرداخت هزینه ارسال و دریافت می‌شود.

-------------------
اطلاعات مندرج در این گزارش تا سال 1378 را پوشش می‌دهد و بر مبنای مقاله‌ای از ایران دخت عزیزی در کتاب استانداردهای ملی خدمات کتابخانه‌ای برای نابینایان (ص 89-100) و دیگر تحقیقات میدانی و پرسش نامه‌ای است که در دفتر فرهنگ معلولین کار شده است.

سرپرست: سمین آرام، لیسانس کتابداری
تاریخ: 7/9/78
تعداد کتاب: 170 عنوان بریل
تعداد نوار: 3200 حلقه
سال تأسیس: 1359
تعداد کارمندان: 2 نفر

 
تاریخ ثبت در بانک 27 اردیبهشت 1395