کد co-4063  
عنوان کمیته ملی پارا المپیک  
رییس هیئت مدیره محمود خسروی وفا  
نوع خصوصی  
زمینه فعالیت ایجاد زمینه‌های مناسب و تدارک لازم برای شرکت فعال قهرمانان و ورزشکاران جانباز در مسابقات  
وابسته به کمیته ملی المپیک  
دامنه فعالیت بین المللی  
زبان فارسی  
تلفن 02126203423  
فکس 02126203416  
وب سایت www.npc.ir  
پست الکترونیکی info@npc.ir  
کشور ایران  
استان تهران  
نشانی اتوبان نیایش – خیابان سئول شمالی – بعد از پل سئول – کمیته ملی المپیک و پارالمپیک جمهوری اسلامی ایران  
کد پستی 1995613114  
صندوق پستی 5375-15875  
درباره گوشه ای از متن اساسنامه کمیته ملی پارا المپیک

ماده 1 : تعریف و مشخصات
1٫ به موجب این اساسنامه کمیته ملی پارالمپیک به منزله موسسه‌ای غیر تجاری، غیرانتفاعی وابسته به کمیته ملی المپیک برای مدت نامحدود تشکیل می‌گردد .
2٫ کمیتهملی پارالمپیک جمهوری اسلامی ایران تنها سازمانی است که سرپرستی،اداره و هماهنگی امور مربوط به شرکت قهرمانان جانباز و معلول ایرانی را در بازیهای تابستانی و زمستانی پارالمپیک، منطقه‌ای، بین‌المللی و قاره‌ای که کمیته بین‌المللی پارالمپیک تدارک می‌بیندیا حمایت می‌کند بر عهده دارد .
3٫ کمیته ملی پارالمپیک که در این اساسنامه کمیته خوانده می‌شود دارای شخصیت حقوقی بوده و با توجه به قانون فهرست نهادها و موسسات عمومی غیر دولتی مصوب سال 1373 نهادعمومی غیر دولتی است .
4٫ در این اساسنامه، قهرمان جانباز و معلول به همه قهرمانانی اطلاق می‌شود که قطع عضو، قطع نــخاع، فـلــج مغزی، نابینا و کم‌توان ذهنی هستند و در طبقه بندی پزشکی 5 فدراسیون جهانی قرار می‌گیرند .

آرم-کمیته-ملی-پارا-المپیکماده 2 : هدف
1٫ کمیته ملی پارالمپیک برای ایجاد زمینه‌های مناسب و تدارک لازم برای شرکت فعال قهرمانان و ورزشکاران جانباز و معلول کشور در رقابت‌های پارالمپیک، منطقه‌ای، بین‌المللی و قاره‌ای با رعایت مقررات بین‌المللی پارالمپیک تشکیل شده است،
2٫ تلاش برای توسعه ورزش در بین‌افرادی که دارای معلولیت شدید هستند،
3٫ تلاش برای توسعه ورزش در بین‌بانوان جانباز و معلول،
4٫ تشویق و کمک به احیای برنامه‌های پژوهشی در جهت تحقق اهداف کمیته ملی پارالمپیک،
5٫ ایجاد زمینه ها و بستر مناسب برای اجرای فعالیت‌های آموزشی به منظور توسعه ورزشهای جانبازان و معلولان،
6٫ تلاش برای ائتلاف ورزشهای جانبازان و معلولان و جـنبـش‌های جهانی ورزش برای افراد سالم ضمن حفظ هویت ورزشهای جانبازان و معلولان،
7٫ تلاش برای تشکیل پایگاه‌های قهرمانی در سطح کشور،
8٫ مشارکت هر چه بیشتر قهرمانان در بازی‌های تابستانی و زمستانی پارالمپیک به ویژه جانبازان و معلولان حاد و مونث،
9٫ تلاش برای تحقق اهداف و اصول .

ماده 3 : وظایف و اختیارات کمیته
1٫ گزینش اعضاء و افراد تیم‌های ملی ورزشی برای شرکت در بازی‌های پارالمپیک (تابستانی و زمستانی) منطـقه‌ای، بین‌المللی و قاره‌ای،
2٫ اجرای ضوابط و مقررات وضع شده از طرف کمیته بین‌المللی پارالمپیک در ورزشهای جانبازان و معلولان و نابینایان جمهوری اسلامی ایران،
3٫ تدارک لازم برای اعزام تیم‌های ورزشی به مسابقات تحت نظر یا مورد حمایت کمیته بین‌المللی پارالمپیک،
4٫ ارتباط دایم با کمیته بین‌المللی پارالمپیک، کمیــتـه‌های ملی پارالمپیک کشور ها، فدراسیون‌های بین‌المللی و قاره‌ای و شوراهای پارالمپیک قاره‌ای برای حفظ نهضت پارالمپیک و منافع فدراسیون‌های ملی ورزش کشور،
5٫ ارتباط مستمر با کمیته ملی المپیک و فدراسیون ورزشهای جانبازان و معلولان و نابینایان،
6٫ تبعیت از ضوابط تدوین شده از طرف کمیتـــه بین‌المللی پارالمپیک در مسابقات بین‌المللی، مقررات حاکم و تصمیمات متخذه توسط دادگاه داوری ورزشی در ارتباط با اختلا فات ناشی از فعالیت‌های ورزشی در جریان مسابقات،
7٫ دفاع از حقوق قهرمانان جانباز و معلول در مسابقات بین‌المللی،
8٫ شرکت در مجامع عمومی و کنگره‌های بین‌المللی مرتبط با ورزشهای جانبازان و معلولان و نابینایان،
9٫ تأمین وسایل و امکانات آموزشی، ورزشی برای قهرمانان جانباز و معلول نابینا به منظور آمادگی آنان برای شرکت در مسابقات،
10٫ برگزاری سمینارها و کنگره‌های داخلی و بین‌المللی مرتبط با هدف و وظایف کمیته،
11٫ تشکیل اردوهای تدارکاتی،
12٫ نظارت بر حسن اجرای مسابقات داخلی در هـمـه رشـته ها،
13٫ کمیته می‌تواند برای تأمین امکانات مالی،با تصویب مجمع‌عمومی موسسه یا سازمان غیر انتفاعی یا شرکت و نهاد تجاری تشکیل دهد و راساٌ یا از طریق آن با سایر اشخاص حقیقی و حقوقی مشارکت کند.

ماده 4: ارکان کمیته
ارکان کمیته عبارتند از :
الف ) مجمع عمومی، ب ) هیئت رئیسه، ج ) هیئت اجرایی، د ) دبیر خانه کل، ه ) کمیته تدارکاتی بازیهای منطقه‌ای و پارالمپیک.

ماده 17 : بودجه و منابع مالی کمیته
بودجه کمیته از محل اعتبارات ذیل تأمین می‌شود و کمیته می‌تواند از منابع مالی ذکر شده نیز بهره مند گردد :
1٫ کمک‌های کمیته ملی المپیک جمهوری اسلامی ایران،
2٫ کمک‌های موسسات و نهادهای عمومی غیر دولتی،
3٫ کمک‌های اشخاص حقیقی و حقوقی،
4٫ عواید ناشی از کمک‌های مالی در مسابقات،
5٫ عواید ناشی از فعالیت موسسات و نهادهای وابسته به کمیته،
6٫ هدایا و سایر در آمدهای متفرقه،
7٫ کمک‌های دولت، موسسات و شرکتهای دولتی،
8٫ کمک‌های سازمان تربیت بدنی .

فدراسیون ورزشهای جانبازان و معلولین تا پیش از انقلاب اسلامی ، به صورت کمیته ای غیرفعال زیرنظر فدراسیون پزشکی بوده و فعالیت این کمیته صرفاً به شرکت مسوولین آن در گردهمایی های بین المللی محدود می شد و هیچگونه فعالیت عملی در بین افراد معلول انجام نمی داد . پس از انقلاب شکوهمند اسلامی ، در اواخر سال 1358 فدراسیون ورزشهای معلولین تاسیس گردید.
اولین فعالیت این فدراسیون تازه تاسیس ، اعزام یک گروه به مسابقات المپیک افراد معلول در هلند بود که در تابستان سا ل 1359 صورت گرفت که هدف از این اعزام کسب تجارب فنی و تهیه منابع و قوانین و مقررات و شرکت در اجلاس ورزش معلولین جهت شناساندن ج.ا.ایران در فدراسیون بین المللی معلولین بود . پس از بازگشت گروه اعزامی از مسابقات المپیک هلند ، اولین دوره کلاس مربیگری ورزشهای معلولین درچند رشته در همان سال برگزار شد.
مربیان پس از آموزشهای لازم به استانهای خود مراجعت و نسبت به تشکیل تیمهای ورزشی اقدام نمودند که اولین مسابقات افراد معلول در رشته های دوومیدانی ، پینگ پنگ ، شطرنج ، بسکتبال با ویلچر ، والیبال نشسته و شنا در تهران در شهریورماه 1359 برگزار شد، که نابینایان فقط در رشته شطرنج شرکت داشتند.
استقبال افراد معلول از فعالیتهای ورزشی و شرکت در مسابقات بقدری بود که مسئولین را واداشت تا اقدام بیشتری در این زمینه انجام دهند.با آغاز جنگ تحمیلی در سال 1359 و نیل بخشی از رزمندگان به فیض جانبازی روز به روز به آمار ورزشکاران این رشته افزوده می شد که این نقطه عطفی در تاریخ فدراسیون محسوب می گردد. دراردیبهشت سال 1360 اولین تیم ورزشی افراد جانباز و معلول کشور در رشته بسکتبال با ویلچر به کشور یوگسلاوی اعزام گردید. تغییر ریاست فدراسیون و تشکیل کلاسهای متعدد مربیگری و داوری و برگزاری اولین مسابقات قهرمانی کشور در زمینه های مختلف ورزشی از جمله فعالیتهای سال 1360 محسوب می گردد. از تحولات دیگر در این سال تغییر نام فدراسیون به فدراسیون ورزشهای جانبازان و معلولین بود.

درکل سال 1360 نقطه اوج اولیه فعالیت ورزشی معلولین در بعد از انقلاب اسلامی محسوب می شود.در سال 1361 اولین کاروان ورزشی جانبازان و معلولین در قالب تیم تیراندازی به مسابقات جهانی استوک مندویل که در کشور انگلستان برگزار می گردید، اعزام شد. در این دوره از بازیها به دلیل افشاء گری های کاروان اعزامی در مورد جنایات رژیم صهیونیستی اسرائیل و آمریکا از شرکت آنان در رقابتها جلوگیری بعمل آمد.

درسال 1363 تیم ملی جانبازان و معلولین جمهوری اسلامی در رشته دو و میدانی با توجه به یک سال تحریم در مسابقات استوک مندویل با شرکت در مسابقات جهانی صاحب مدالهای طلا و نقره و برنز شد و همچنین حضور اولین بار تیم والیبال نشسته کشورمان در مسابقات جهانی والیبال نشسته نروژ و کسب مقام قهرمانی جهان باعث جذب هزاران جانباز و معلول گردید . یک سال بعد ، اولین جشنواره فرهنگی ورزشی جانبازان و معلولین با شرکت 5000 ورزشکار در چند رشته ورزشی جانبازان و معلولین با حضور رهبر معظم انفلاب اسلامی حضرت آیت الله خامنه ای ( که مقام ریاست جمهوری را بر عهده داشتند) برگزار شد که سخنان گهربار ایشان توسعه و گسترش ورزش معلولین را باعث گردید. اولین حضور گسترده تیمهای ورزشی افراد جانباز و معلول کشورمان در بازیهای پارالمپیک سئول (پس از تحریم دو المپیک آمریکا و شوروی سابق) با حضورموفق تیمهای مختلف ورزشی مخصوصا والیبال نشسته و دوومیدانی همراه بود که ضمن استحکام تشکیلات ورزشهای معلولین دربین جهانیان ، فعالیت ورزش در این رشته ها گسترش بیشتری یافت .

درسال 1368 با همگام شدن فعالیت بنیاد جانبازان با فدراسیون ، ورزش جانبازان و معلولین سیر صعودی گرفته و باعث فعالیت رو به رشد ورزش این قشر گردید. از سال 68 تا 79 فعالیت فدراسیون با برنامه های مدون و برگزاری جشنواره های فرهنگی ورزشی که بعضاً توسط مسئولین عالی رتبه کشور از جمله حضرت آیت الله خامنه ای و جناب آقای هاشمی رفسنجانی افتتاح می گردید دگرگونی خاصی یافت و شرکت موفق در سه پارالمپیک بارسلون – آتلانتا و سیدنی توانست جایگاه مناسبی در ورزش جانبازان و معلولین کشورمان و جهانیان کسب نماید.در سال 1379 دو رویداد مهم، مستقل شدن فدراسیون نابینایان و تشکیل کمیته پارالمپیک از نقاط عطف دیگر تاریخ ورزش جانبازان و معلولین محسوب می گردد .  
تاریخ ثبت در بانک 23 اردیبهشت 1395  
فایل پیوست
تصویر