کد co-4050  
عنوان جامعه ایمن شهر تهران  
نوع نیمه خصوصی  
وابسته به شهرداری  
دامنه فعالیت بین المللی  
زبان فارسی  
تلفن 02166493411  
فکس 02166493413  
وب سایت www.tehransafe.com  
کشور ایران  
استان تهران  
نشانی خ جمهوری – خ لبافی نزاد – ک انوری – پ1  
درباره «منشور جامعه ایمن شهر تهران»
شهرداری تهران بنابر مأموریت سازمانی خود با رویکرد دستیابی به توسعه پایدار شهری و در راستای سند چشم انداز بیست ساله جمهوری اسلامی ایران در افق 1404 هجری شمسی و در راستای مسئولیت و تعهدی که در برابر ارتقای عادلانه ایمنی شهروندان محترم دارد؛ از سال 1386 با تأسیس شورای سیاستگذاری جامعه ایمن شهر تهران اقدام به اجرای آزمایشی مدل جامعه ایمن ( مورد تأیید سازمان جهانی بهداشت ) در 13 منطقه شهرداری نموده است و اکنون در نظر است تهران به عنوان بزرگترین شهر ایمن جهان، به شبکه جهانی جوامع ایمن بپیوندد. لذا مقتضی است تمامی معاونان، شهرداران مناطق و نواحی، مدیران کل، مدیران عامل شرکت ها و روسای سازمان های شهرداری تهران با هماهنگی شورای سیاستگذاری جامعه ایمن شهر تهران ضمن اتخاذ سیاسی های حامی ایمنی، توسعه محیط های ایمن، تقویت اقدامات ایمنی، توسعه خدمات و محصولات ایمن و توانمند سازی شهروندان برای تأمین، حفظ و ارتقای ایمنی خود، خانواده، محله و شهری که در آن زندگی می کنند ؛ نسبت به توسعه شاخص های شش گانه جامعه ایمن به شرح زیر در حوزه مدیریتی مربوطه اقدام نمایند:

1- ایجاد ساختاری مشارکتی، مبتنی بر همکاری های بین بخشی بخش های مختلف عهده دار ارتقای ایمنی جامعه برای هدایت برنامه های جامعه ایمن
2- تدوین و اجرای برنامه ای مستمر و دراز مدت که همه گروه های سنی و جنسی و همه محیط ها و موقعیت های زندگی، کار، آموزش و تفریح شهروندان را تحت پوشش قرار دهد.
3- تدوین و اجرای برنامه هایی که هدف آنها گروه ها و محیط های پر خطر هستند و برنامه هایی که باعث ارتقای ایمنی گروه های آسیب پذیر می گردند.
4- تدوین و اجرای برنامه هایی برای مستند سازی فراوانی و علل آسیب ها
5- ایجاد ابزارهای ارزشیابی مناسب برای ارزیابی برنامه ها، فرآیندها و آثار تغییر
6- حضور مداوم در شبکه های ملی و بین المللی جوامع ایمن

بدیهی است توسعه چنین اقداماتی نیازمند جلب همکاری های بین بخشی، مشارکت نخبگان و اساتید حوزه و دانشگاه، مشارکت شهروندان و تشکل های مردمی و نیز توجه به اصول شهروند مداری و محله محوری است. تنها در سایه چنین تعهد و تلاشی است که می توانیم با اتکا به الطاف الهی، شهر خوبمان تهران را بزرگترین شهر ایمن جهان سازیم ، شهری برای زندگی ایمن و متعالی.

شرح وظایف کمیته راهبری جامعه ایمن

تاریخچه جامعه ایمن در جهان، ایران و کلانشهر تهران
بدنبال مرگ یک جوان 19 ساله که بر اثر انفجار مواد شیمیایی در سال 1985 در تورنتو کانادا رخ داد برای اولین بار دوستان ، آشنایان و NGOهای فعال مطلع از حادثه، بنیادی را تشکیل دادند که برای امر پیشگیری از حوادث و سوانح اقدام کنند. سازمان بهداشت جهانی که از دهه های قبل به طور روز افزون برای پیشگیری از آسیب و ارتقای ایمنی در حال فعالیت بود .بر ضرورت گنجانده شدن موضوع ارتقای ایمنی و پیشگیری از آسیب در برنامه های ارتقای سلامت عمومی تاکید کرد.
– اولین کنفرانس بین المللی حوادث و پیشگیری از آسیب ها در سال 1389 در استکهلم سوئد برگزار گردید .و مفهوم جامعه ایمن تبعین گردیده و”بیانیه جوامع ایمن”بدنبال این کنفرانس تصویب شد که سندی بنیادین است در این بیانیه اظهار می دارد .

“تمام افراد بشر دارای حق برابر برای برخورداری از سلامت و ایمنی می باشند”اجرای پروژه جامعه ایمن با شاخص های تبعین شده اولین بار در شهرLidkoping سوئد به اجراء گذاشته شد و این شهر در سال 1989به شبکه جهانی جوامع ایمن پیوست.
-مرکز همکاری های سازمان جهانی بهداشت (WHO) در امور جوامع ایمن در دانشگاه کارولینسکا سوئد مستقر گردید .
دانش ایمنی: علوم را به دوقسمت تقسیم کرده اند :
علوم تجربی و علوم انسانی (در کشور جمهوری اسلامی مبتنی بر فلسفه اسلامی)
-دانش ایمنی در این بین به کدام مربوط است ؟
-علمی از علوم تجربی است ؟
– یاعلمی از علوم انسانی است ؟
-دانش ایمنی آنقدر با همه علوم رابطه و پیوند دارد که باید گفت علم ایمنی شناسی هم یک علم تجربی است و هم یک علم انسانی .
مجموعه سیستماتیک از عناصر مشخص همه علوم همسوی در جهت شناخت اصول و فروعی که حفاظت و بهداشت انسان را تامین کند دانش ایمنی نامیده می شود . ایمنی جامعه با دانش ایمنی و مشارکت مردمی امکان پذیر خواهد بود .
طرح پیشگیری از حوادث در قالب جامعه ایمن طی برگزاری کارگاهی توسط وزارت بهداشت و درمان (مرکز مدیریت بیماری ها ) در سال 1374 با شرکت سازمان هایی که به نحوی مسئول پیشگیری از حوادث بودند تشکیل و ارائه شد . این طرح از سال 1376 در پنج دانشگاه علوم پزشکی کشور به صورت پایلوت در یک شهرستان منتخب به اجرا در آمد که دانشگاه های مورد نظر، استان تهران (اسلامشهر ) استان گیلان (لاهیجان)استان خراسان(کاشمر) استان بوشهر (بوشهر) استان مرکزی (شازند ) کاندید اجرای پروژه جامعه ایمن گردیدند . در سال 1383 نمایندگان مرکز همکاری های سازمان جهانی بهداشت (از دانشگاه کارولینسکای سوئد ) از روند اجرایی طرح ، بازدید کردند که در نتیجه بازدید ، شهرستان کاشمر از زیر مجموعه دانشگاه علوم پزشکی مشهد به عنوان نخستین مجری پروژه جامعه ایمن موفق اجرای پروژه جامعه ایمن شد و در سال 1386 به شبکه جهانی جوامع ایمن پیوست. از سال 1386 پروژه جامعه ایمن با بومی سازی والگوی علمی مبتنی بر شواهد در کلانشهر تهران بصورت منطقه ای به اجرا گذاشته شد بصورتی که در سال1388 منطقه 22 تهران ودر 21 مهرماه 1389 مناطق 21،20،10،5،4 ودرمهرماه 1390 مناطق 16،15،14،13،3،2،1و18 طی مراسم ویژه ای به شبکه جهانی جوامع ایمن پیوستند.هم اکنون پروژه جامعه ایمن در سایر مناطق تهران در حال اجراء می باشد و امید است تا پایان سال 1391 به شبکه جهانی جوامع ایمن بپیوندد .
کلانشهر شیراز و شهرهای اندیشه ،قشم و کهریزک از جمله جوامعی می باشند ، که با کمک و مساعدت شورای سیاستگذاری جامعه ایمن موفق به اجرای پروژه جامعه ایمن شده و کاندیدای اجرای پروژه جامعه ایمن گردیده اند.
تاکنون 272 جامعه از حدود 30 کشور با اجرای موفقیت آمیز پروژه جامعه ایمن به شبکه جهانی جوامع ایمن پیوسته ((ACCEPT و لوح پیوستن به شبکه جهانی جوامع ایمن پرچم SAFE COMMUNITY را دریافت نموده و موفق به امضاءتفاهمنامه مشترک بامرکز همکاریهای سازمان جهانی بهداشت (WHO) در امور جامعه ایمن گردیده اند. به لحاظ رتبه بندی از 13 کشور که برای اجرای پروژه جامعه ایمن تلاش کرده اند بیشترین شهرهای آنان به شبکه جهانی جوامع ایمن پیوسته اند و گواهی دریافت نموده اند چین در رتبه نخست ایران در رتبه دوم و سایر کشورها به تربیت تا رتبه 13 رتبه شده اند.
علی شمس (مسئول دبیرخانه شورای سیاستگذاری جامعه ایمن)  
تاریخ ثبت در بانک 22 اردیبهشت 1395  
فایل پیوست
تصویر
 
تصویر
 
تصویر