کد co-1213  
عنوان مرکز تخصصی آموزش و توانبخشی کودکان اوتیسم اصفهان  
نوع خصوصی  
زمینه فعالیت آموزش متمرکز کودکان اتیستیک، مربیان و خانواده های آنان را بر اساس آخرین دستاوردهای علمی  
وابسته به خیریه یاوران حضرت زینب (س)  
زبان فارسی  
تلفن 031-33373747  
وب سایت www.iranautism.ir  
کشور ایران  
شهر اصفهان  
نشانی میدان جمهوری – ابتدای خیابان امام خمینی – کوچه شاهین مرکز آموزش و توان بخشی کودکان اوتیسم  
درباره اولین مرکز تخصصی آموزشی و توان‌بخشی کودکان اتیسم در ایران
آرم و لوگو این مرکز این‌گونه است:
این مرکز کارش را از مهرماه 1379 آغاز کرد. خیریه یاوران حضرت زینب سلام الله علیه اصلی‌ترین پشتیبان این مرکز بوده است. البته از حمایت‌های تشکیلاتی و قانونی بهزیستی اصفهان هم برخوردار بوده است. کار آموزش کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم، مربیان و خانواده‌های آنان را بر اساس آخرین دستاوردهای علمی «آموزش دیده توسط دو تن از والدین و تجربه چندین ساله آنان و جمعی از فارغ التحصیلان دانشگاه» از دی‌ماه همان سال آغاز نمود. بدین ترتیب این مرکز به عنوان «اولین مرکز آموزش و توان‌بخشی کودکان اتیسم» در کشور از سوی سازمان بهزیستی استان اصفهان مجوز فعالیت گرفت و آموزش مددجویان را طبق آخرین روش‌های آموزشی (TEACCH,ABA و...) برای کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم آغاز نموده و همواره از روش‌های جدید آموزشی استفاده می‌نماید. مرکز اتیسم اصفهان دارای فعالیت‌های متنوع است که اکنون به معرفی آنها می‌پردازم.

بخش پژوهش: به منظور توسعه و گسترش دانش و اطلاعات درباره روش‌های تشخیصی و مداخله‌ای اتیسم این بخش تأسیس گردیده و سعی بر این است که کلیه طرح‌های تشخیصی و مداخله‌ای به صورت علمی در این مرکز اجرا گردد. در همین راستا این مرکز اقدام به چاپ فصلنامه «بچه‌های آسمان»، تألیف 3 کتاب در زمینه اتیسم، چاپ 7 مقاله در مجله‌های علمی پژوهشی، اجرای ده‌ها پایان‌نامه از فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد و دکتری، تنظیم کلیه برنامه‌های آموزشی در قالب شش حلقه CD، برنامه‌ای برای بهبود روابط اجتماعی و مجموعه آموزشی برنامه‌های ABA در قالب دو حلقه CD نموده است. این مرکز مجهز به کتابخانه‌ای با حدود 100 جلد کتاب لاتین است که مورد استفاده پرسنل و دانشجویان قرار می‌گیرد.

کار درمانی: کار درمان‌گر با انجام تمرینات کار درمانی و با تکنیک‌های مختلف به بهبود مشکلات حسی حرکتی کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم کمک می‌نماید.

آموزش موسیقی: به کمک آهنگ‌های جذاب، موسیقی درمان‌گر درصدد جلب توجه کودک بر می‌آید علاوه بر این به هنگام آموزش شیوه نواختن آهنگ‌های ساده به اصلاح برخی جنبه‌های حاشیه‌ای مثل هماهنگی حسی ـ حرکتی می‌پردازد.

گفتار درمانی: محدودیت‌های کلامی این کودکان متنوع است و بر اساس این تنوع نیز برنامه خاصی جهت رفع نواقص و کاستی‌های بیانی آنها تنظیم می‌شود. بدین منظور گفتار درمان آموزش‌های ویژه خود را به صورت گروهی و انفرادی تنظیم می‌نماید.

کار با کامپیوتر: از آن جایی که افراد مبتلا به اختلال طیف اتیسم فراگیران دیداری هستند و نقاط قوت آنها در حافظه دیداریشان است از این رو کار با کامپیوتر می‌تواند روش‌ها، اطلاعات و پاسخ‌های قابل پیش‌بینی را فراهم کند.

تئاتر درمانی: مواردی که در آموزش تئاتر استفاده می‌شود کارها و موقعیت‌هایی هستند که فرد مبتلا به اختلال طیف اتیسم در جامعه بیشتر در مواجه با آنها مشکل دارد.
حضور یک فرد مبتلا به اختلال طیف اتیسم در قالب یک شخصیت دیگر و صحبت کردن به جای آن شخصیت به او کمک می‌کند تا در مهارت‌های اجتماعی پیشرفت کرده و متناسب با هر موقعیت خارج از نمایش عکس‌العمل نشان دهد.

مداخله گروهی: در این بخش با طراحی یکسری بازی‌های ساده و هدفمند و برنامه‌های آموزش روابط اجتماعی سعی شده است که سطح مهارت‌های اجتماعی این کودکان را گسترش دهیم.

حرفه‌آموزی: اکثر کودکان با توجه به توانمندی‌ها و استعدادهایشان در کنار آموزش یا بعد از گذراندن آموزش نیاز به یادگیری یک مهارت و حرفه دارند که در آینده بتوانند به عنوان شغل یا یک حرفه از آن استفاده کنند. در این بخش حرفه‌هایی از قبیل معرق، چرم دوزی، تهیه پاکت و تذهیب آموزش داده می‌شود.

برگزاری جلسات آموزش خانواده: نظر به این که آموزش کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم منحصر به محیط آموزشی نمی‌باشد و پیشرفت آموزشی این کودکان مستلزم آموزش در منزل است کلوپ حمایت از خانواده‌های کودکان اتیسم جلسات آموزش خانواده را در حیطه‌های درمانی مختلف در این مرکز برگزار می‌نماید.

جلسات آموزش مربیان: در این جلسات مربیان با جدیدترین مداخلات در زمینه آموزش کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم آشنا می‌شوند.

دیگر فعالیت‌ها: فعالیت‌های دیگر مانند برگزاری جشن‌ها به مناسبت اعیاد ملی و مذهبی، اجرای برنامه و سرودها توسط خود کودکان و برگزاری اردوهای مختلف در این مرکز بوده است.

کارنامه عملی: طی پانزده سال فعالیت تا کنون نتایج زیر به دست آمده است:
ـ 1128 نفر تاکنون توسط روانپزشک به این مرکز ارجاع داده شده‌اند.
ـ در حال حاضر 60 نفر در مرکز و 128 نفر در منزل تحت آموزش هستند.
ـ 106 نفر به مدارس عادی راه پیدا کرده‌اند.
لازم به ذکر است 2 نفر از نوجوانان تحت آموزش مرکز به دانشگاه راه یافتند و همچنین 2 نفر نیز وارد بازار کار شده‌اند.
دفتر فرهنگ معلولین

(منبع: مبانی برنامه‌ریزی آموزشی کودکان دارای اتیسم، طیبه صفری و دیگران، ص 173-175)
 
تاریخ ثبت در بانک 21 فروردین 1395  
فایل پیوست
تصویر
 
تصویر