کد co-1144  
عنوان مرکز امور توانبخشی نابینایان کشور (رودکی) - تهران  
نوع نیمه خصوصی  
نوع تولیدات کتاب بریل، کتاب گویا  
دامنه فعالیت کشوری  
زبان فارسی  
دارای مجوز از سازمان بهزیستی کشور  
تلفن 33112190  
فکس 33111294  
وب سایت www.rbcr.ir  
کشور ایران  
استان تهران  
شهر تهران  
نشانی تهران، خ جمهوری، خ ظهیرالاسلام، پلاک 53  
کد پستی 1136914911  
درباره آشنایی با مرکز امور توانبخشی نابینایان کشور (رودکی)
این مرکز به نام مجتمع توانبخشی نابینایان رودکی، نیز نام مخفف رودکی مشهور است. این مرکز یکی از موسسات تحت پوشش موسسه خیریه و نیکوکاری ریحانه میباشد.
تهران، خ جمهوری، خ ظهیرالاسلام، پلاک 53
کد پستی: 1136914911 تلفن: 33112152 -33112190 دورنگار: 33111294
www.reyhanehcharity.ir
مجتمع توانبخشی نابینایان رودکی تنها مرکز چاپ کتب دانشگاهی نابینایان به خط بریل… Roodaki

بخش کتابخانه ها
فلسفه وجودی کتابخانه های مرکز نابینایان رودکی ارائه خدمات فرهنگی در راستای کمک به توسعه و اعتلای دانش نابینایان به منظور افزایش توانایی ایشان در انجام امور روزمره، تحصیل، اشتغال و استفاده بهینه از اوقات فراغت می باشد. کتابخانه های مرکز نیز مانند سایر کتابخانه ها با هدف اطلاع رسانی و ارائه خدمات شایسته به مراجعین فعالیت می نمایند.
در راستای دستیابی به این هدف متعالی امید است با نصب و راه اندازی نرم افزارهای جدید کتابداری و بهره گیری از فن آوری های روز بتوان بیش از پیش نیازهای مطالعاتی جامعه هدف را مرتفع نمود.

کتابخانه کم بینایان
این کتابخانه شامل بیش از ده هزار جلد کتب بینایی ارزشمندی است که تعداد کثیری از آن ها به کتب بریل و گویا تبدیل شده است. نظر به اینکه تعدادی از مراجعین مرکز را افراد کم بینا تشکیل می دهد به کارگیری تجهیزات درشت نما مانند دستگاه بهدید و ذره بین های مختلف موجود در این کتابخانه امکان مطالعه کتب و جزوات را برای این گروه از عزیزان فراهم می آورد.

کتابخانه گویا
در این کتابخانه کتبی که بر روی لوح فشرده یا نوار کاست ضبط شده اند نگهداری و به اعضاء امانت داده می شود.
اهم فعالیت های این کتابخانه شامل آماده سازی و امانت کتب گویا می باشد که از دو طریق مراجعه حضوری و یا ارسال آنها از طریق پست رایگان صورت می گیرد.

کتابخانه بریل
کتاب بریل از اهمیت و جایگاه ویژه ای نزد نابینایان برخوردار است. در این نوع مطالعه خاموش و فعال، میزان توجه، یادگیری و یادآوری مطالب نیز بالاتر از زمانی است که صرفاً به متنی گوش سپرده می شود. کتب بریل نیز پس از آماده سازی و قرارگیری در مخزن کتب، از دو طریق مراجعه حضوری و یا ارسال آنها از طریق پست رایگان به اعضاء امانت داده می شود.

بخش تولید کتب بریل
پس از اخذ فایل حروفچینی شده کتب از ناشران، عملیات تنظیم و تصحیح متن با رعایت اصول و قوانین بریل و با استفاده از نرم افزارهای مخصوص تبدیل حروف الفبا به حروف بریل، توسط اپراتور انجام می گیرد. ویراستار نابینا متن نوشتاری بریل را ویرایش
می نماید، سپس متن تصحیح شده توسط اپراتور مربوطه از طریق شبکه داخلی به بخش چاپ کامپیوتری ارسال می گردد.

بخش چاپ کامپیوتری
این واحد عهده دار چاپ متون تنظیم شده بریل با استفاده از دستگاه های چاپگر مخصوص به نام Braillo
می باشد. دستگاه های چاپ مذکور که از طریق رایانه به شبکه متصل می باشند با دریافت اطلاعات کتب بریل را چاپ می نمایند. در سال های اخیر با نصب و راه اندازی چاپگرهای Braillo 400 , 440 شاهد افزایش سرعت کمی و کیفی قابل توجهی در تولید کتب بریل می باشیم. کتب چاپ شده پس از صحافی جهت ارائه به متقاضیان به بخش های توزیع و یا کتابخانه بریل ارسال می شوند.

بخش چاپ ملخی
علاوه بر کتبی که توسط چاپگرهای Braillo تهیه می شوند کتاب هایی نیز با تیراژ انبوه توسط چاپگر ملخی چاپ می گردند. قدمت دستگاه چاپ ملخی موجود در این مرکز به سال 1348 برمی گردد. با تجهیز بخش چاپ به دستگاه های زینک زنی Puma و Graphopress و با بهره گیری از فناوری اطلاعات، در امر چاپ کتب بریل در تیراژ انبوه، تسریع گردید.
چاپ روزنامه ایران سپید که تنها روزنامه به خط بریل در خاورمیانه است توسط دستگاه چاپ ملخی انجام می گیرد. این روزنامه با همکاری موسسه فرهنگی مطبوعاتی ایران تهیه می شود. پس از دریافت اطلاعات و اخبار از موسسه ایران از طریق شبکه اینترنت، ویرایش و صفحه بندی براساس قوانین بریل توسط همکاران در مرکز صورت گرفته و سپس چاپ انبوه می گردند.

توزیع کتاب
این بخش به ارائه کتب گویا و بریل تهیه شده در مرکز، به متقاضیان در سراسر کشور از جمله مراکز بهزیستی استان ها، کتابخانه ملی، مراکز غیر دولتی، انجمن های نابینایان، نهاد کتابخانه های عمومی کشور و مراکز نابینایان در دیگر کشورها مبادرت می ورزد.

بخش تولید کتب گویا
در این بخش کلیه مطالب و محتوای کتب مورد درخواست نابینایان و کم بینایان با بهره جستن از تجهیزات الکترونیکی و صوتی پیشرفته و سایر تجهیزات مرتبط، تخصیص فضای مناسب و با همکاری گویندگان و مصححین مجرب بر روی لوح فشرده یا نوار کاست ضبط می گردد. تولید کتب گویا به دو روش صورت می پذیرد:
– ضبط استودیویی
– ضبط آزاد

ضبط استودیویی
ضبط کتب مورد نظر در محل استودیو با حضور گوینده و با استفاده از تجهیزات الکترونیکی موجود و انجام فعالیت های صدابرداری صورت می پذیرد.

ضبط آزاد
در این روش به منظور پاسخگویی بهینه به نیاز مطالعاتی روز افزون نابینایان و کم بینایان و در جهت رفع محدودیت مکانی استودیو، ضبط کتب توسط گویندگان علاقمند با استفاده از رایانه و یا ضبط پرتابل در خارج از مرکز صورت می پذیرد.
فایل های صوتی و یا نوارهایی که به هردو روش(استودیویی و آزاد) ضبط گردیده توسط مصححین مجرب نابینا بررسی شده و اشکالات موجود در گویندگی و صدابرداری مشخص و توسط گوینده مربوطه اصلاح می گردد. پس از رفع اشکالات موجود، فایل های صوتی و نوارها در تعداد نسخ مورد نیاز تکثیر می شود. پس از طی مراحل آماده سازی، مشخصات کتاب شناسی بر روی لوح فشرده و یا نوارهای مربوطه درج شده و به منظور قرار گرفتن در آرشیو به کتابخانه گویا ارسال می گردد.

در گفت و گو با پانا عنوان شد:
وجود 70هزار جلد کتاب صوتی در مرکز نابینایان /واگذاری کتابخانه نابینایان به موسسه خیریه
خبرگزاری پانا: سرپرست معاونت توانبخشی و پیشگیری از معلولیت های بهزیستی از وجود 70 هزار جلد کتاب صوتی در مرکز نابینایان رودکی خبر داد.
سید مصطفی کرباسی در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی پانا در خصوص میزان کیفیت خدمات ارائه شده به نابینایان از سوی بهزیستی اظهار داشت: مرکز رودکی تنها مرکز ارائه خدمات از جمله کتاب های صوتی و نرم افزار به نابینایان است که در حال حاضر مشکلات فرهنگی نابینایان را حل می کند.
وی ادامه داد: در این مرکز 70 هزار جلد کتاب وجود دارد که در قالب کتابخانه های گویا مورد استفاده نابینایان قرار می گیرد. همچنین اگر نابسنایی در نقاط در کشور زندگی می کند و توانایی حضور در این مرکز را نداشته باشد از طریق پست، محصول سفارشی او به دستش خواهد رسید.
سرپرست معاونت توانبخشی و پیشگیری از معلولیت های بهزیستی گفت: این مرکز حدود 3 سال است که به موسسات خیریه واگذار شده است.
کرباسی با بیان اینکه استفاده از خدمات مرکز رودکی رایگان است تصریح کرد: به طور کلی می توان گفت که ارائه اینگونه خدمات به معلولان در سال های اخیر افزایش داشته است.

جمعی از نابینایان و کم بینایان در واکنش به واگذاری مرکز رودکی به بخش خصوصی:
اگر بهزیستی از اداره امور عاجز است، این مرکز را به وزارت ارشاد واگذار کند
خبرگزاری دانشجویان ایران، تهران، ایسنا؛ شنبه 29 تیر 1387
جمعی از نابینایان و کم‌بینایان مرکز رودکی (مرکز چاپ و تولید کتاب و نشریات گویا و بریل) با ارسال نامه‌ای سرگشاده به رییس جمهور و معاون توانبخشی سازمان بهزیستی، ضمن واکنش نسبت به مصاحبه دکتر فقیه ـ رییس سازمان بهزیستی کشور ـ مبنی بر واگذاری این مرکز به بخش خصوصی، خواستار جلوگیری از این امر شدند.
به گزارش سرویس «اجتماعی» ایسنا، در این نامه که نسخه‌ای از آن در اختیار خبرگزاری دانشجویان ایران قرار است، با اشاره به این که به نظر نمی‌رسد، تامین بودجه ناچیز مرکز رودکی، با توجه به بودجه هنگفت سازمان بهزیستی که هر ساله به بهانه‌های مختلف افزایش می‌یابد، کار دشواری باشد، عنوان شده است: تداوم بلاتکلیفی پرسنل مشارکتی و قراردادی مرکز رودکی و توقف در ارائه خدمات، این شائبه را ایجاد می‌کند که سازمان بهزیستی تنها به دنبال تحقق امر واگذاری است.
این معلولان در نامه خود با استناد به متن سخنرانی نظم‌ده ـ معاون توانبخشی سازمان بهزیستی ـ در 28 مهر ماه سال گذشته در نشریه «مهر نو» (نشریه داخلی این سازمان) اظهار کرده‌اند: بر اساس اظهارات وی مقرر شده، بیش از 100 مرکز توانبخشی به وسایل و امکانات نرم‌افزاری و مناسب‌سازی الکترونیکی برای نابینایان مجهز شوند. همچنین به یک‌هزار و 500 تا دو هزار معلول نیز لپ‌تاپ تعلق می‌گیرد. برای اولین بار در کشور 35 میلیارد تومان به مسکن معلولان اختصاص یافت و 200 هزار معلول شدید با والدین نابینا، سهمیه بیمه کارفرمایی دریافت می‌کنند.
در ادامه این نامه تاکید شده است: حال باید گفت که مرکز رودکی که مهم‌ترین مرکز توانبخشی نابینایان در کشور است، هنوز به بخش زیادی از امکانات مورد نظر سازمان بهزیستی مجهز نیست. از سوی دیگر، آیا در کشور، 30 مرکز مستقل تخصصی برای ارائه خدمات فرهنگی و توانبخشی به نابینایان وجود دارد؟ اگر وجود ندارد، آیا اشاره به بیش از 100 مرکز مصداق درشت‌نمایی نیست؟ همچنین تاکنون کدامیک از دانشجویان و فارغ التحصیلان معلول در مقاطع مختلف لپ‌تاپ دریافت کرده‌اند و کدام یک از نابینایان از محل بودجه 35 میلیارد تومانی، صاحبخانه شده‌اند؟
در ادامه این نامه ضمن بیان این که در تخصیص بودجه از اتلاف آن در طرح‌های غیرقابل دفاع و غیرکارشناسی اجتناب شود، عنوان شده است: در صورتی که سازمان بهزیستی از عهده اداره امور مرکز رودکی عاجز است، این مرکز را با عنوان مرکز امور فرهنگی نابینایان کشور، به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی واگذار کند.
به گزارش ایسنا، در این نامه که نسخه‌ای از آن به معاونت توانبخشی سازمان بهزیستی ارسال شده و در پنج صفحه آن امضای نابینایان و کم‌بینایان نیز مشاهده می‌شود، رسیدگی به مشکلات معلولان نابینا و کم‌بینا و مشخص شدن تکلیف پرسنل مرکز رودکی مورد تاکید قرار گرفته است.
***
کتابخانه رودکی که بزرگ‌ترین کتابخانه ویژه نابینایان در ایران است، در 1352 رسماً فعالیت خود را آغاز کرد. پس از پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1359 و تشکیل سازمان بهزیستی کشور، «سازمان بهزیستی خدمات نابینایان رودکی» شکل گرفت. نام این نهاد قبلاً «موسسه ملی بهزیستی نابینایان» بود. مقصود مسئولین کشوری این بود که این کتابخانه به عنوان مادر به دیگر کتابخانههای نابینایان در سراسر کشور خدمات کتابخانهای و مشاوره کتابداری بدهد. کتابخانه رودکی تنها کتابخانه در ایران است که به نابینایان شهرستان‌ها نیز ارائه خدمت می‌کند. این کتابخانه دارای چهار بخش است: الف) کتابخانه عادی؛ ب) کتابخانه بریل؛ ج) کتابخانه گویا؛ و د) چاپخانه. در کتابخانه عادی، که مساحت آن تنها 35 مترمربع است، کتاب‌ها عمدتاً برای تبدیل شدن به بریل و گویا، استفاده کارکنان بینا، و گاه امانت به نابینایان تهیه می‌شوند. کتابخانه بریل 56 مترمربع است که در آن 2321 جلد کتاب بریل در 852 عنوان وجود دارد. مساحت کتابخانه گویا 108 مترمربع است. در این کتابخانه 20076 حلقه نوار در 1818 عنوان وجود دارد. تکثیر تمام نوارهای درسی نابینایان بر عهده این کتابخانه است. استودیوی ضبط کتاب‌های گویا با کمک سازمان صدا و سیما راه‌اندازی شده است. در چاپخانه کتابخانه نیز کتاب‌های بریل چاپ و تکثیر می‌شود.

-----------------------

اطلاعات مندرج در این گزارش تا سال 1378 را پوشش می‌دهد و بر مبنای مقاله‌ای از ایران دخت عزیزی در کتاب استانداردهای ملی خدمات کتابخانه‌ای برای نابینایان (ص 89-100) و دیگر تحقیقات میدانی و پرسش نامه‌ای است که در دفتر فرهنگ معلولین کار شده است.

مجتمع خدمات بهزیستی نابینایان رودکی، کتابخانه گویا و بریل
سرپرست: زهره شریفی ثابت، لیسانس کتابداری
تاریخ: 1/12/78
تعداد کتاب: 2321 جلد بریل (852 عنوان)
تعداد نوار: 20076 حلقه (1818 عنوان)
سال تأسیس: 1352
تعداد کارمندان: 8 نفر
تلفن: 3112152-3112190  
تاریخ ثبت در بانک 19 فروردین 1395  
فایل پیوست
تصویر
 
تصویر