کد jr-46528  
عنوان اول اثربخشی اجرای برنامه خود مراقبتی معنوی بر سلامت اجتماعی نابینایان شهر تهران  
نویسنده حسین سراوانی  
نویسنده منصور شادکام  
نویسنده ابراهیم محمد زاده پودینه  
عنوان مجموعه شیوه‌های توان‌یابی پژوهش‌ها و گزارش‌ها  
نوع کاغذی  
ناشر انتشارات توانمندان  
سال چاپ 1399شمسی  
شماره صفحه (از) 73  
شماره صفحه (تا) 74  
زبان فارسی  
متن مقدمه
خودمراقبتی گام اول سلامت است یعنی ما یاد بگیریم خودمان از خودمان مراقبت کنیم خودمراقبتی معنوی با درک معنای واقعی زندگی و هویت واقعی‌مان مرتبط است. خودمراقبتی معنوی به ما کمک می‌کند تا معنای زندگی را درک کنیم: لذا هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی اجرای برنامه خود مراقبتی معنوی بر سلامت اجتماعی نابینایان شهر تهران می‌باشد.

روش
نمونه مورد مطالعه پژوهش 60 نفر از افراد نابینای زن و مرد بین سنین 20تا 50سال شهر تهران بودند که به صورت تصادفی از میان متقاضیان شرکت در این برنامه انتخاب شده و با گمارش تصادفی در دو گروه 30 نفری آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزار گردآوری پژوهش پرسشنامه سلامت اجتماعی کییز، پرسشنامه دموگرافیک می‌باشد که در پیش آزمون و پس آزمون روی هر دو گروه اجرا شد. برنامه معنوی شامل ادعیه مفاتیح الجنان، دعای کمیل، آیه‌الکرسی و ذکر صلوات: در 7 جلسه 90 دقیقه‌ای به صورت گام به گام و به شیوه گروهی با توالی هر هفته یک جلسه برای گروه آزمایش پیاده شد، در حالی که روی گروه گواه هیچ مداخله‌ای انجام نشد. داده‌ها با روش تحلیل کوواریانس تک متغیره و چند متغیره و با استفاده از نرم‌افزار SPSS 18 تجزیه تحلیل شدند.

یافته‌ها
بین دو گروه آزمایش و گواه پس از اعمال مداخله تفاوت وجود دارد، به عبارت دیگر اجرای برنامه خود مراقبتی معنوی میزان سلامت اجتماعی را در پس آزمون افزایش داده است (0/05>P). همچنین مشخص گردید که از بین متغیرهای سلامت اجتماعی، سن، تحصیلات رابطه معنی‌داری با اثربخشی اجرای برنامه خود مراقبتی معنوی ندارد.

نتیجه‌گیری
فردی که از سلامت اجتماعی برخوردار است به جامعهای که در آن زندگی می‌کند احساس تعلق کرده و متعاقباً از طرف جامعه مورد پذیرش قرار می‌گیرد و در پیشرفت، رشد و توسعه آن سهیم است. برنامه خود مراقبتی معنوی از راه‌های ارتقاء سلامت اجتماعی افراد است بین 65تا 85درصد از مراقبت‌هایی که به سلامت ما منجر می‌شود محصول خودمراقبتی است. افراد نابینا که نیاز به آشنایی شیوه‌های ‌سازگاری اجتماعی بیشتری دارند می‌توانند از برنامه‌های ‌خود مراقبتی معنوی استفاده بهینه‌ای کنند.

واژه‌های کلیدی: برنامه خودمراقبتی معنوی، نابینا، سلامت اجتماعی.  
تاریخ ثبت در بانک 3 مرداد 1400